Wees welkom in dit fraaie historische huis in Dordrecht. Ontdek hoe een familie op stand en hun personeel rond 1900 woonden en werkten.
Wonen op stand
Huis Van Gijn is het voormalige woonhuis van bankier en bovenal verzamelaar Simon van Gijn, die er vanaf 1864 met zijn echtgenote Cornelia Vriesendorp woonde. Wandelend door de kamers vind je schitterende originele 17e, 18e en 19e-eeuwse interieurs. Proef de huislijke sfeer in de tuinkamer en de grandeur in de Salon en de Zaal. Uniek is dat alle ruimtes te bezoeken zijn, van de kelder tot de kap. Zo krijg je over vier verdiepingen niet alleen een inkijkje in het leven van de gegoede burgerij van die periode, maar ook van de dienstbode en de keukenmeid.
Verzamelaarshuis
Van Gijn had een zeer brede interesse, die je terugziet in zijn bibliotheek, studeerkamer en prentenkamer. Alles is zo veel mogelijk ingericht zoals hij zijn huis en collecties naliet in 1922. Alsof de bewoners ieder moment terug kunnen keren.
Altijd iets te doen
Huis Van Gijn leeft net als een eeuw geleden mee met de seizoenen. Vier keer per jaar wisselt de presentatie, om een idee te geven van wat dit jaargetijde betekende voor de bewoners. Op de zolder vind je één van de oudste speelgoedcollecties van Nederland en een historische verkleedhoek. Voor kinderen is er een gratis speurblad met weetjes over het dagelijks leven van toen. Op feestdagen en in schoolvakanties vinden vaak speciale activiteiten plaats, zie huisvangijn.nl voor de actuele agenda.