Centraal in het park Assumburg/Oud Haerlem ligt achter kasteel Assumburg een kasteeltuin. Op dezelfde plek als 300 jaar geleden is een unieke, in Franse Classicistische stijl aangelegde, pronktuin gerealiseerd.

Rond het jaar 1700 liet een Amsterdamse regent, koopman en bankier, Jean Deutz (1655-1719) zijn oog vallen op slot Assumburg. Hij liet, naast een flinke verbouwing van het kasteel, ook een prachtige symmetrische baroktuin aanleggen die paste bij zijn maatschappelijke positie en de schoonheidsidealen van die tijd. In 1729 werd van deze tuin een kopergravure gemaakt die als leidraad is gebruikt om de tuin weer in oude luister terug te brengen.

Eiland van rust, ruimte en tijdloosheid
Dat is wat bezoekers in de tuin ervaren, de tuin te midden van onze 21e-eeuwse dagelijkse samenleving.  Het vormt de kern van de aantrekkelijkheid van de tuin, die uw bezoek daarom zeker waard is.

De kasteeltuin is aantrekkelijk om te bezoeken en te genieten van de aanleg en de rust. Maar er is meer. De tuin blijkt, net als een concertzaal, zich uitstekend te lenen voor optredens van artiesten en andereattractieve evenementen. In de periode mei t/m oktober zijn hiervan een groot aantal gepland. Variërend van optredens van muziekgezelschappen, toneelgroepen, Oogstmarkt, Open Dagen, workshops voor kinderen en nog veel meer .