Kathedrale Basiliek Sint Bavo, nu genaamd KoepelKathedraal Haarlem is tot stand gekomen in de periode tussen 1895 en 1930, naar ontwerp van Joseph Cuypers. De Kathedraal staat samen met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré-Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Basiliek van Koekelberg in Brussel in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950.
De machtige KoepelKathedraal is door haar gefaseerde bouwperiodes een uniek object in Nederland en telt 12 grote en kleinere torens en een koepel van 65 meter hoog. De kerk bevat bouwstijlen als neogotische, neoromaans, Jugdenstuil en stijlelementen van de Amsterdamse school en Berlage. In exterieur en interieur zijn tevens Moorse invloeden zichtbaar in ornamentiek en bouwvorm.
Zestig kunstenaars uit het verleden en heden hebben in de KoepelKathedraal hun sporen nagelaten. Tegeltableaus van Jan Toorop en prachtige beelden en altaren van Mari Andriessen. Ook het werk van Han Bijvoet is terug te vinden in kruiswegstaties, kroonluchters en het glas-in-lood. Heel bijzonder zijn de preekstoel, het hekwerk bij het Hoogkoor, het altaar en de communiebank in de sacramentskapel van de edelsmeden-familie Brom uit Utrecht.
Maar ook nieuwe kunstenaars hebben een prominente plaats gekregen. Wat te denken van de glas-in-lood ramen van Jan Dibbets? Recent heeft Gijs Frieling kunst aangebracht in de vorm van een muurmozaïek van het brandend braambos en is er in de doopkapel glaskunst van Marc Mulders te bewonderen.