Het toekomstige Musée L zal gehuisvest zijn aan de place des Sciences, in het hart van de vroegere Bibliothèque des Sciences et Technologies. De opening voor het publiek is voorzien voor 2017. Door de kunstwerken, de voorwerpen uit diverse beschavingen, de wetenschappelijke uitvindingen zal de mens als een schepper, een uitvinder kunnen worden gezien die zich op de traditie steunt om de zin van het leven te achterhalen, de werkelijkheid te veranderen, zijn afdruk achter te laten en dus cultuur op te bouwen.

Het museum zal die tekenen van menselijkheid en vindingrijkheid met zin voor poëzie bewaren en tentoonstellen. Het zal u uitnodigen om krachtige en gevoelige ervaringen te beleven met een blik vol menselijkheid die verhelderend is, omdat hij vragen stelt, zich projecteert en zich herinnert. Het zal ervoor zorgen dat u, als hedendaagse mens, aanwezig kunt zijn in het verleden van de mensheid. De bestaande collecties zullen worden uitgestald en verrijkt met antropologische en wetenschappelijke collecties waardoor de interpretatie en dus het begrip van de werken van alle culturen door elkaar lopen en zich vermengen.

De drijvende kracht achter ons museum is de geest van dialoog: tussen de kunsten en de wetenschappen, tussen de culturen, tussen de tijdperken, tussen de voorwerpen, om de complexiteit en de schoonheid van de wereld te ervaren en te breken met een bekrompen kijk op de werkelijkheid. Stilte in het museum? Wel integendeel : als men ernaar kijkt, zijn de werken spraakzaam, ze spreken alle talen, namelijk die van onze menselijkheid. Wanneer u door de deuren van het toekomstige museum binnenstapt, nodigen we u uit tot een reis langsheen alles wat de mensheid bezielt, haar ertoe aanzet om uit te vinden en te scheppen. Een reis en dialogen die samen met en dankzij u worden opgebouwd.

Foto: Jean-Pierre Bougnet.