Verwey Museum Haarlem is hét stadsmuseum voor historie en kunst.
‘Allemaal Haarlemmers’ is de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Haarlem en Zuid-Kennemerland. Beleef 1000 jaar geschiedenis van de stad en ontmoet bijzondere Haarlemmers in een compleet nieuwe vaste opstelling. Ontdek hoe de bewoners aan het Spaarne zorgden, vochten, rouwden, werkten, sportten, geloofden, vreeën en feestten. Ontmoet Kenau Hasselaer, Garbrant Joesten, Sara Boeda, Pim Mulier en andere Haarlemmers en leef mee met de verhalen van deze bekende en onbekende stadsbewoners. En bekijk de stad door hun ogen.

Kees Verwey
Het werk van deze beroemde kunstenaar is altijd te bewonderen in het Museum. Kees Verwey (1900-1995) schilderde het liefst op zijn atelier aan het Spaarne 108 in Haarlem. Hoe hij zelf over zijn schilderkunst dacht, verwoordde hij in 1978: ‘Bij alle onderwerpen die ik in de loop der jaren heb gemaakt, kan men dezelfde formule terugvinden: kijken, maar dan steeds weer anders kijken […] want kijken is beleven en om de belevenis is het mij te doen. Hoe langer ik kijk, hoe sterker nog de belevenis, die ik ervan ondervind.’

Thema tentoonstellingen
Twee keer per jaar worden er wisseltentoonstellingen georganiseerd aan de hand van vaak actuele thema’s, gecombineerd met lezingen, rondleidingen, stadswandelingen en kinderworkshops. Museum Haarlem is zeven dagen per week geopend en is het ideale beginpunt om de stad te leren kennen.