Het Nationaal Gevangenismuseum vertelt verhalen over de gevolgen van ontoelaatbaar gedrag. Verhalen van vroeger en nu over armoede, misdaad en straf. Verhalen die je op een andere manier naar vrijheid laten kijken. Verhalen die je nieuwsgierig maken en je aan het denken zetten.

Er is van alles te doen in het interactieve museum. Bekijk een echte cel van binnen of speel voor rechter. Neem een nostalgisch ritje door de straten van gevangenisdorp Veenhuizen in een authentieke Boevenbus, begeleid door de verhalen van een gids. Laat je meenemen naar het verleden tijdens een rondleiding in de Rode Pannen; een oude strafgevangenis die nog in originele staat te bezoeken is. In het Gevangenismuseum kan het allemaal.  Jonge kinderen volgen met hun (groot)ouders de Lange Leo kinderroute door het museum. Iets oudere kinderen ontdekken tijdens een spannende speurtocht ‘de Vloek van Veenhuizen’.

Sluit je dag af met een bezoek aan de museumwinkel en geniet van een heerlijke lunch in het museumrestaurant.

Het museum is gevestigd in het enige overgebleven onvrije gesticht van de Koloniën van Weldadigheid, UNESCO Werelderfgoed sinds 2021.