De Fransman heeft zijn cognac, de Schot zijn whisky, de Duitser zijn schnaps en de Rus zijn wodka. En wij? Wij hebben jenever. Al meer dan 500 jaar. Tijdens zijn lange levensloop kent jenever veel gedaanten. In betere tijden is graan de basisgrondstof, in mindere tijden melasse. In sommige streken smaakt hij kruidig, in andere regio’s afstandelijk neutraal. Jenever kent voor- en tegenstanders: een bron van plezier, maar ook van grote ergernis. De overheid heeft met jenever dan weer een haat-liefdeverhouding: jenever brengt veel geld op, maar is ook een gevaar voor de volksgezondheid. Jenever is niet alleen de nationale gedistilleerde drank van België, maar ook die van Nederland en Frans-Vlaanderen, de ‘Zeventien Provinciën’ uit de 16de eeuw. In die eeuw wordt de korenbrandewijn, soms gearomatiseerd met jeneverbes, enorm populair. Een boeiende geschiedenis! Informeer de website voor openingstijden.  Foto: S. Dewickere © Nationaal Jenevermuseum.