Nergens anders staan zo veel nog werkende stoommachines bij elkaar als in het Nederlands Stoommachinemuseum aan het IJsselmeer bij Medemblik. Het museum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’. De enorme schoorsteen: je ziet hem al van ver! Het museum neemt je mee naar vroeger tijden en is dé plaats om te ontdekken wat water en vuur teweeg kunnen brengen.
Op Stoomdagen wordt het vuur de ketel opgestookt en zijn de machines in werking te zien. Als je het museum binnenloopt, hoor je stoommachines puffen en ruik je de olie. Rondleiders en machinisten leggen enthousiast uit hoe de stoommachines werken en wat stoom betekend heeft. Buiten gaat de collectie verder. Hier draaien tijdens Superstoomdagen onder andere de stoomhijskraan en stoomraamzaag én wordt de kolengestookte emmerbaggermolen in de museumhaven onder stoom gebracht.
Regelmatig houdt het museum evenementen, zoals het Stoomsloepenweekend en Stoommodellenweekend.
Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Help de smid en de stoker met hun ambacht en verdien een diploma. Maak met miniatuurstoommachines zelf stoom en ontdek wat stoomkracht doet.
Vanaf half februari tot november geopend van dinsdag tot en met zondag, 10-17 uur. Tijdens schoolvakanties is het rolstoelvriendelijke museum ook op maandag geopend. In november, december en januari is het museum beperkt geopend, kijk voor de actuele openingstijden op de website.