Het Stadsmuseum Grave neemt je mee op reis door de boeiende geschiedenis van Grave en omgeving. Het museum huist in de 17e eeuwse Hampoort, een van de vroegere toegangen tot de stad en is alleen daarom al een bezoek meer dan waard. Verdeeld over twee zalen, waarvan er een in de Hampoort zelf, maak je kennis met het glorierijke verleden van Grave als meest belegerde stad. Een derde zaal, die deels in de stadswal is gebouwd, biedt ruimte aan regelmatig wisselende tentoonstellingen.

Vaste opstelling
In de historische poortzaal van de Hampoort staan Grave als vesting en haar vele belegeringen centraal. Indrukwekkend middelpunt is een grote maquette van stad en vesting rond 1845. De wanden en gewelven van het gebouw zijn in volle glorie te bewonderen.
De tweede, moderne middenzaal neemt je via zes thema’s mee van de prehistorie tot gisteren en vandaag. Met een frisse presentatie van bijzondere objecten, beeld, tekst en geluidsfragmenten ontdek je Grave en omgeving in vogelvlucht. Interactieve schermen geven extra kleur en verdieping aan het geheel.
Ook de huidige tijd komt aan bod: moderne architectuur met daarbij een maquette met een toekomstperspectief voor de vestingstad van het beroemde bureau West 8.

Wisselende tentoonstellingen
In de derde zaal onder de stadswal zijn boeiende wisseltentoonstellingen te zien, met een variëteit aan onderwerpen. Soms met de geschiedenis van Grave als invalshoek. Maar ook moderne kunst, fotografie en bijzondere collecties en verzamelingen komen aan bod.