De Amelander vuurtoren is imposante verschijning , zonder de ritmische stralen, die wanneer het duister valt, over het eiland schijnen en de gietijzeren vuurtoren zou Ameland niet hetzelfde zijn.

De vuurtoren is een ware uitdaging om te beklimmen. Maar wie eenmaal alle treden heeft bedongen, wordt beloond met een schitterend uitzicht.

Op 10 mei 1881 werd de verlichting in de toren voor het eerst ontstoken. Met dit licht werden zeevarenden gewaarschuwd voor de gevaarlijke gronden bij de Amelander kust. Nu, meer dan 130 jaar later, kan de bezoeker nog steeds genieten van het unieke, weidse uitzicht dat eens de vuurtorenwachter hadden als ze wacht hadden.

Het beklimmen van de vuurtoren is een hele uitdaging, maar tijdens de klim naar boven kan de bezoekers op de verdiepingen genieten van kleine exposities. Boven in “de wacht” kun je je inleven en voorstellen hoe het leven van de vuurtorenwachter er destijds uit heeft gezien, de wacht biedt een inkijkje in deze bijzondere wereld van weleer. Staande op de omloop ben je voor even in een ander, hoge wereld.

Beeld: website Amelander Musea