Het Westfries Museum is tot medio 2025 gesloten vanwege een ingrijpende restauratie, verbouwing en vernieuwing. Volg ons op www.westfriesmuseum.nl en op Facebook en Instagram.

Online en in de stad blijven we echter het verhaal vertellen over de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland. Volg de bouwkundige en archeologische vorderingen in ons Bouwblog. Ontdek de online tentoonstellingen Pala en Slag op de Zuiderzee. En bezoek ons halverwege 2023 in onze tijdelijke museumlocatie Statenpoort: hét startpunt voor de ontdekking van de stad. Onze educatie-activiteitengaan gewoon door in onze Werkplaats op de eerste etage van de Boterhal.

Sinds 1881 is het cultuurhistorische Westfries Museum gevestigd in het voormalige Statencollege: een Rijksmonument uit 1632 in het hart van de historische havenstad Hoorn. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de cultuurgeschiedenis van Hoorn en Westfriesland, met het accent op de meest enerverende periode uit die geschiedenis: de 17e eeuw. Net als in onze tijdelijke tentoonstellingen spiegelen we daarin graag het heden aan het verleden.

Vanaf 1 januari 2023 is het museum gesloten voor een grootscheepse renovatie, verduurzaming en vernieuwing van de monumentale panden. Vanaf medio 2025 is iedereen welkom in het vernieuwde museum, ook bezoekers die minder goed ter been zijn. Dan biedt een nieuwe kelderverdieping ruimte voor o.a. tijdelijke exposities, ontstaat een vrij toegankelijk horecagebied en kun je je laten inspireren door een nieuw museaal concept.

In het vernieuwde museum behouden we de monumentale kracht van het gebouw. Ook blijven we het verhaal vertellen van de cultuurgeschiedenis van Hoorn en Westfriesland, met het accent op de 17e eeuw. Maar dat verhaal vertellen we straks vanuit meer dan 20 verhalenkamers, ieder met een eigen thema en sfeer. En vanuit verschillende perspectieven. Zo sluiten we aan bij de vragen die de samenleving vandaag de dag aan het verleden stelt.

Onze directeur Ad Geerdink vertelt je er in deze video graag meer over.