Het Westfries Museum is langdurig gesloten vanwege een ingrijpende verbouwing en vernieuwing. Maar in de stad én online blijven we het verhaal vertellen over de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland. Dat doen we met de bijzondere publiekstrekker ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ in de Statenpoort in Hoorn, maar ook met online tentoonstellingen, onderwijsactiviteiten en meer. En in de zomer van 2024 openen we zelfs weer even tijdelijk ons leeggeruimde museum voor een unieke Rembrandt-expositie!

Ontdek het verhaal van Hoorn: multimediashow met podwalks

Op zoek naar een bijzonder dagje uit? Ontdek het verhaal van Hoorn! Beleef eerst de historische hoogtepunten van Hoorn in een spectaculaire multimediashow (15 min). Loop daarna een van de verdiepende wandelroutes langs de monumenten in de Hoornse binnenstad. Kies voor de stadsroute (60 min), de havenroute (90 min) of voor allebei. De wandelroutes loop je met eigen telefoon (podwalk) of wandelgidsje. De show en routes zijn in het Nederlands, Engels en Duits beschikbaar.

Locatie: Nieuwstraat 23, Hoorn
Openingstijden:
Mei t/m oktober: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur
November t/m april: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 16.00 uur
De Statenpoort is grotendeels rolstoeltoegankelijk. We assisteren je graag met de drempel aan de straatkant (12 cm). Lees meer over de toegankelijkheid op onze website: ontdekhetverhaalvanhoorn.nl.

Rembrandt, de fotograaf
Het is de grootste collectie Rembrandt-etsen die ooit in Nederland te zien is geweest. Bewonder ruim 200 originele etsen van Nederlands grootste kunstenaar in ons monumentale, volledig leeggeruimde museum. Vanwege een vertraagde verbouwing grijpen we de kans om vier maanden lang een Rembrandtmuseum te zijn. De expositie belicht naast Rembrandts magistrale techniek ook zijn haast fotografische composities. Rembrandt had als geen andere kunstenaar uit zijn tijd namelijk oog voor het perfecte plaatje: als een fotograaf avant la lettre.

Locatie: Roode Steen 1, Hoorn. Het museum aan de Roode Steen is helaas niet rolstoeltoegankelijk.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Online tentoonstellingen

Ontdek ook online de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland:

‘Pala – Nutmeg Tales of Banda’ vertelt de geschiedenis van de Indonesische Banda-eilanden. En het trauma van 1621, toen de VOC de bevolking uitmoordde om het monopolie op nootmuskaat in handen te krijgen. Te beleven op pala.wfm.nl.

‘De Slag op de Zuiderzee’ neemt je mee in het verhaal van deze belangrijke zeeslag uit 1573, een sleutelmoment in de geschiedenis van Hoorn. Te zien op slagopdezuiderzee.wfm.nl.

Onderwijs

Onze onderwijsactiviteiten gaan ‘gewoon’ door tijdens de museumsluiting. Op de eerste verdieping van de Boterhal aan het Kerkplein in Hoorn is sinds vijf jaar onze Werkplaats gevestigd. Een creatieve lesruimte waar ons educatieteam boeiende museumlessen geeft met workshops en museumtheater. Maar ook livestreams, lessen in de klas en buitenlessen in de stad zijn mogelijk. Alle onderwijsactiviteiten zijn gratis.