Tentoonstelling ‘Breekbare Vrede’ over 80 jaar bevrijding

In deze tentoonstelling staat de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog centraal. Het Land van Maas en Waal was al bevrijd terwijl juist dan de bevolking ernstig getroffen wordt omdat het gebied ineens midden in het oorlogsfront ligt.

Schuilplaatsen
Vanaf half september 1944 leefden de inwoners van de Waaldorpen in angst. Granaten en V1-raketten werden over de Waal geschoten en vanaf deze kant namen Engelse, Canadese en Belgische soldaten de Betuwe onder vuur.  Het was onveilig om over straat te lopen. Veel huizen raakten beschadigd en veel personen werden door – vaak dodelijke – granaatscherven getroffen. In de dorpen sliepen veel mensen niet meer boven. Ze zochten de kelder op of maakten een schuilplaats onder de grond, soms zelfs in de dijkhelling.

Fusilleren Wamelnaren
De tentoonstelling vertelt onder meer over de dramatische gebeurtenis op 20 september 1944 toen Duitse soldaten als represaille 14 Wamelnaren oppakten en hen voor de stadsmuur van Tiel fusilleerden. En over de mei-staking van 1943 die verschrikkelijke gevolgen had, over de onderduikers in de kerk van Beneden-Leeuwen en over de nacht van 6 oktober 1944 toen de vijand 43 dijkhuizen in brand stak. Over mensen die onderduikers opnamen en over de schuilkelders. 15 Panelen tonen de oorlogs- en herinneringsmonumenten in het Land van Maas en Waal.

Doorkijk naar nu
De tentoonstelling belicht de verschillende aspecten van deze gruwelijke tijd met een doorkijk naar de tijd van nu waarin opnieuw de vrede breekbaar is.  Het museum vindt het daarom belangrijk om de kennis over de Tweede Oorlog door te geven nu er nauwelijks nog mensen zijn die over deze verschrikkelijke tijd kunnen vertellen.

Niet te zien op 13 april
De tentoonstelling is niet te zien op 13 april vanwege het concert van The Remote Brassband.

Ellie Frank (rechts) met haar pleegzus Liesje