Nieuwe tentoonstelling in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam belicht vergeten verhalen. Vanaf 17 april tot en met 14 september presenteert het Jenevermuseum Schiedam de tentoonstelling ‘Distilleerdames. Sterke vrouwen achter sterke drank’.
Hoewel de jeneverindustrie lange tijd bekendstond als een mannenwereld, blijkt uit historisch onderzoek dat vrouwen een veel grotere rol speelden dan tot nu toe werd aangenomen.
Vrouwen stonden aan het hoofd van bedrijven, beheerden het kapitaal, deden schenkingen aan goede doelen en waren actief in de verkoop – denk aan de oprichtster van Gall & Gall.
Het Jenevermuseum belicht vier invalshoeken op de rol van vrouwen in de jenevergeschiedenis
Vrouwen achter de jenever
De jeneverindustrie was een echte mannenwereld, toch? Hoewel de productie van jenever door vrijwel uitsluitend door mannenarbeid werd gerealiseerd, zijn er in de achttiende eeuw alleen al zo’n veertig vrouwen lid van drankproducerende gilden. Ze zorgden voor het geld, het netwerk en de distributie – vaak op de achtergrond, maar onmisbaar.
Vrouwelijke drankcultuur
‘Altijd is kortjakje ziek, midden in de week maar zondag niet.’ Een van de oudste liedjes over jenever en wel over een jeneverdrinkende toiletbediende. Al sinds de opkomst van jenever is de drank onder vrouwen erg populair. Toch zitten er flinke verschillen in drankcultuur tussen de seksen..
Vrouwen in de jeneverreclame
De jeneverreclame is een spiegel van haar tijd. Van Hollandse huisvrouw tot lustobject of serveerster – de manier waarop vrouwen zijn afgebeeld, zegt veel over maatschappelijke opvattingen en genderrollen.
Vrouwen van nu
Hoe ziet de verdeling in de jeneverwereld er tegenwoordig uit? De tentoonstelling maakt de balans op: wat is er veranderd en welke patronen blijven bestaan?
