In het kader van EUROPALIA ESPAÑA presenteert S.M.A.K. de groepstentoonstelling ‘Resistance. The Power of the Image’, waarin een twintigtal Spaanse kunstenaars de kracht van beelden verkennen in de strijd voor democratische waarden.

Deze groepstentoonstelling belicht hoe Spaanse kunstenaars sinds de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) kunst hebben ingezet als verzetsmiddel, om nieuwe rechten op te eisen en wantoestanden aan te kaarten. Cruciaal hierbij was het Spaans Paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1937. De aanklacht tegen de gruwel van de Spaanse Burgeroorlog kreeg er een internationaal platform met de meest uiteenlopende kunstvormen. Voor die gelegenheid maakte Picasso het schilderij ‘Guernica’, dat tot op vandaag symbool staat voor verzet en de rol die kunst daarin kan spelen.

Resistance. The Power of the Image focust op twee belangrijke momenten in het democratiseringsproces van Spanje waarbij kunst zich als politiek instrument manifesteerde. Enerzijds de jaren ’70, de periode van het laatste verzet tegen het dictatorschap van Franco (1936-1975) en de overgang naar democratie. Anderzijds het afgelopen decennium, gekenmerkt door een nieuwe protestgolf — waaronder de beweging van de Indignados — als reactie op de banken- en vastgoedcrisis en bredere aantasting van democratische grondbeginselen.
Met werk van: Carlos Aires, Xavier Arenós, Pilar Aymerich, Alán Carrasco, Colita, Lúa Coderch, Eli Cortiňas, Daniel G. Andujar, Ana García Pineda, Eulàlia Grau, Núria Güell, Agustín Ibarrola, José Ortega, Joan Rabascall, Josep Renau, María Ruido, Avelino Sala, Fernando Sánchez Castillo, Diego del Pozo Barriuso en Darío Villalba.

Resistance. The Power of the Image werd in opdracht van EUROPALIA ESPAÑA samengesteld door de Spaanse onafhankelijke curator Marta Ramos-Yzquierdo en Sam Steverlynck, curator van S.M.A.K.