Huis van het boek organiseert van 21 maart t/m 1 september 2024 de tentoonstelling ‘Het echte verhaal?’. Met deze tentoonstelling biedt het museum een context bij de soms hoog oplopende discussies over veranderende teksten en beelden van klassieke boeken. De bezoeker maakt een ontdekkingstocht langs boeiende verhalen achter twaalf bekende en minder bekende personages. Te zien zijn de verschillende gedaanten van Anansi, Bambi, Ferdinand de stier, het gezin uit ‘Het kleine huis op de prairie’, Huckleberry Finn, Kantjil, Karagöz, de Moemins, Pinokkio, Max & Moritz, Heidi en de Kleine Zeemeermin.

Het museum wil een gesprek op gang brengen door de verschillende vormen van de verhalen vanaf de verschijningsdatum tot nu te laten zien. In de loop van de tijd maakten deze verhalen grote veranderingen door onder invloed van politiek, commercie en veranderde pedagogische denkbeelden, mode en genderrollen.

De tentoonstelling is gebaseerd op het recent verschenen boek SpringlevendHoe klassieke boeken van betekenis veranderen van Saskia de Bodt (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren).

Beeld: Anansi’ uit: Anansi Company: A Collection of Thirteen Hand-Made Wire and Card Rod-Puppets Animated in Colour and Verse, Ronald King (artist) and Roy Fisher (poet), London: Circle Press, 1992. Coll. Huis van het boek