Mestkevers maken er hun kraamkamer in, nijlpaarden gebruiken het om hun paadje te markeren en konijnen eten het nog een keertje op… POEP!
Vanaf 3 april 2025 is bij Museum Terra Maris de nieuwe tentoonstelling ‘POEPgoed, een snelcursus Keutelkunde ’ te zien. Met deze leuke familietentoonstelling duik je in de wereld van poep.
Want wat is er gewoner dan poep? Alle levende wezens, mensen en dieren, hebben er dagelijks mee te maken. Ieder dier heeft zijn eigen, kenmerkende poep. Hierdoor weten we welke dieren in een gebied voorkomen en wat ze eten. Wist jij bijvoorbeeld dat mestkevers in één nacht wel 250 keer hun eigen gewicht aan mest onder de grond werken? Dat bladluizen honingdauw uitpoepen en dat mieren daar dol op zijn? En dat een versteende drol van een uitgestorven dier een “coproliet” heet? Wetenschappers zagen ze doormidden om te ontdekken wat het dier at en welke planten of dieren er nog meer waren in die tijd.
Wat heeft eten met de lengte van darmen te maken en waarvoor wordt olifantenpoep allemaal gebruikt? Welke dieren hebben hun sporen in de tuin van Terra Maris achter gelaten? Er valt heel veel te zien, te doen, te ruiken en te ontdekken over dieren en hun poep. En voor de jonge bezoekertjes mag “een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept” natuurlijk niet ontbreken!
Kortom: een geur-speur-beleving voor jong en oud…
