Al eeuwenlang wordt het Friese landschap gekenmerkt door weilanden, sloten, terpen, en historische boerderijen. Maar de laatste jaren is het landschap drastisch aan het veranderen door de impact van klimaatverandering. Zeker rondom het veenweidegebied is er reden voor grote zorgen. Bodemdaling, verdroging, dalende biodiversiteit en toenemende CO2-uitstoot maken van deze plek een brandpunt van urgente vraagstukken. Maar juist hier ontvouwt zich ook een ander verhaal: een verhaal van veerkracht en vernieuwing. Vanaf 24 mei t/m 26 oktober 2025 presenteert het Fries Museum, in samenwerking met Arcadia, de tentoonstelling Veenweide Atelier. In de tentoonstelling onderzoeken we aan de hand van kunst en design het toekomstperspectief voor het Veenweidegebied. Samen met boeren, bewoners, wetenschappers en ontwerpers wordt een toekomst geschetst waarin het veenweidegebied leefbaar blijft – voor de natuur én de mens.

Een groot deel van Fryslân bestaat uit veenweidegebied. Dit gebied staat voor grote uitdagingen, zowel ecologisch als sociaal. Turfwinning, intensieve landbouw en melkveehouderij hebben ervoor gezorgd dat het veen in rap tempo uitdroogt en het land daalt. Hoe kunnen ontwerpers, boeren, wetenschappers, beleidsmakers en bewoners de handen ineenslaan? Wat gebeurt er als zij samen werken aan innovatieve oplossingen voor deze cruciale veengebieden?

In de tentoonstelling worden drie casestudies getoond: een boerderij midden in het veengebied waarbij bewoners en natuurbeheerders samen aan een duurzame herbestemming werken, design gemaakt door bacteriën die bodemgezondheid ervaarbaar maken en een verkenning van nieuwe gewassen die in het natte veen gedijen. Innovatie, creativiteit en community-building komen in deze tentoonstelling samen.