“Wat zou Marcel Broodthaers doen?” Een uitspraak van de Vlaamse kunstenaar D.D. Trans leidt tot een groepstentoonstelling met moderne en hedendaagse kunstenaars uit Nederland en Vlaanderen. Verbindende factor is hun connectie met het ironische en vaak vrolijk schurende oeuvre van deze eigenzinnige wegbereider.

Marcel Broodthaers (1924-1976) was een van de meest toonaangevende Belgische kunstenaars van de twintigste eeuw. Als geen ander wist hij alledaagse voorwerpen uit hun gebruikelijke context te halen en te voorzien van een geheel nieuwe betekenis. Zijn werk is kritisch, poëtisch, gelaagd en vol humor.

Ook nu nog, ruim een halve eeuw na zijn dood, is zijn werk een ijkpunt voor of van invloed op de keuzes die actuele kunstenaars in Nederland en Vlaanderen maken. Zo vertelde D.D. Trans (Frank Tuytschaever) zijn werk te toetsen door zich af te vragen wat Marcel Broodthaers ervan zou vinden. Ook werk van de jongste generatie kunstenaars, onder wie Willem de Haan en Lennart Lahuis, kan in de traditie van Broodthaers worden geschaard.

Zoals Broodthaers in zijn oeuvre zocht naar nieuwe samenhangen en verbanden, is zijn werk in de context van deze tentoonstelling aanleiding voor de verkenning van onderlinge samenhang in het werk van moderne en hedendaagse Nederlandse en Vlaamse kunstenaars. Het gevolg: een klassiek Broodthaers-achtige omgeving, vol associatieve combinaties en met klinkende beeldrijm.

Met werk van o.a.: Marinus Boezem, Stijn ter Braak, Marcel Broodthaers, Pieter Engels, Willem de Haan, Lennart Lahuis, Chantal van Lieshout, René Magritte, Hester Oerlemans en D.D. Trans (ovb).

Beeld: Museum Jan Cunen