Verkiezing Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs krijgt vervolg in 2021!

Maandag 18 oktober 2021 is in het Drents Museum in Assen de winnaar bekendgemaakt van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2021 door Adriana Esmeijer, oud-directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De tentoonstelling ‘Monet – Tuinen van verbeelding’ van Kunstmuseum Den Haag is met een ruime meerderheid van stemmen de winnaar en ontvangt € 10.000,-. Maar liefst 12.000 museumliefhebbers brachten hun stem uit, dat is boven verwachting.

Marina de Vries, hoofdredacteur Museumtijdschrift: “Deze derde editie van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs heeft ondanks de coronaperikelen een grote groep museumliefhebbers tot stemmen aangezet. Opvallend zijn de vele prachtige en ontroerende motivaties naast de grote betrokkenheid en waardering van het publiek voor zowel de tentoonstellingen als de organiserende musea.”

Benno Tempel, algemeen directeur van Kunstmuseum Den Haag: “Zeker in deze tijden van corona is het heerlijk om de waardering van het publiek te voelen. Wij zijn blij met deze prijs voor de Monettentoonstelling. Het bijbehorende prijzengeld is zeer welkom en zal ten goede komen aan de volgende, bijzondere tentoonstelling.” Lees hier het hele interview met Benno Tempel.  >

‘Monet – Tuinen van verbeelding’

Met ruime meerderheid is de tentoonstelling ‘Monet – Tuinen van verbeelding’ door het grote publiek tot winnaar gekozen. De motivaties daarbij zijn talrijk, maar wat bovenal werd gewaardeerd zijn de schoonheid en het gevoel gedurende de tentoonstelling opgenomen te worden in een wereld van licht, ruimte en kleur. Ook het museumgebouw zelf, van architect Berlage, met zijn prettige daglichtsfeer, werd veelvuldig geprezen.
“Zo mooi! Ik wil wel in het museum slapen en als ik dan mijn ogen opendoe, alle kunstwerken opnieuw zien.”
“Van de schoonheid en de troost.”
“I love Monet.”

De top 3
1: ‘Monet – Tuinen van verbeelding’, 12 oktober 2019 t/m 2 februari 2020, Kunstmuseum Den Haag, Den Haag
2. ‘Marinus Boezem. Alle shows’, 24 april t/m 14 november 2021, Kröller-Müller Museum, Otterlo
3. ‘Slavernij. Tien waargebeurde verhalen‘, 5 juni t/m 29 augustus 2021, Rijksmuseum, Amsterdam

Uit de top 3 blijkt overtuigend dat museumbezoek in een grote behoefte voorziet, waarbij afhankelijk van het soort tentoonstelling andere motieven worden aangevoerd. Waardeert men bij de Monettentoonstelling vooral de beleving van kleur en van zorgeloze schoonheid, bij Marinus Boezem prijst men het verrassende, humoristische en speelse karakter van de in het museum opgebouwde interactieve installaties van een nog levende Nederlandse meester. De Slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum noemt men indrukwekkend, zowel vanwege het belang van het onderwerp als vanwege de manier waarop het onderwerp is verbeeld. De persoonlijke verhalen brengen het verleden dichtbij en stemmen tot nadenken over de Nederlandse geschiedenis zonder dat het museum de kijker een mening opdringt.