‘Het Vermeer-project’ in het Rijksmuseum, Amsterdam en Museum Prinsenhof Delft wint de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023!

Woensdag 4 oktober 2023 is in het Drents Museum in Assen de winnaar bekendgemaakt van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023 door Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

‘Het Vermeer-project’, bestaande uit de tentoonstellingen ‘Vermeer’ in het Rijksmuseum, Amsterdam en ‘Het Delft van Vermeer’ in Museum Prinsenhof Delft, is met een meerderheid van stemmen de winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023 en ontvangt € 10.000,-. Met ruim 12.000 museumliefhebbers die hun stem uitbrachten, is sprake van een bijzonder succesvolle jubileumeditie van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs.

In 2022 won de tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat — Schatten uit het oude Armenië’ van het Drents Museum in Assen de prijs.

Van links naar rechts: Marina de Vries, hoofdredacteur Museumtijdschrift; Peter van Duinen, directeur Vrije Academie, Cathelijne Broers, juryvoorzitter en directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, Janelle Moerman, directeur van Museum Prinsenhof Delft, Pieter Roelofs, medesamensteller van ‘Vermeer’ in het Rijkmuseum, Amsterdam

Het Vermeer-project
Met een meerderheid is ‘Het Vermeer-project’ door het grote publiek tot winnaar gekozen. De motivaties daarvoor liepen uiteen. Dat er zoveel schilderijen van Vermeer tegelijkertijd waren te bewonderen, werd buitengewoon gewaardeerd, een ‘once-in-a-lifetime experience’. Daarbij vulden de tentoonstellingen elkaar volgens de stemmers naadloos aan. In het Rijksmuseum heerste de kunsthistorische blik, in Museum Prinsenhof Delft kwam Vermeer echt tot leven. Ook de zorgvuldigheid waarmee beide tentoonstellingen zijn gemaakt en de inrichting werden geprezen.

Een greep uit de citaten bij de stemmen:

“De vele prachtige schilderijen van Vermeer bij elkaar gebracht, was een unieke kans om je te wentelen in al deze grootse werken van ongekende schoonheid. Ik kon er niet genoeg van krijgen, wat een cadeau om dit mee te maken.”

“Het Vermeer-project. Fantastisch dat het is gelukt om zoveel werken van Vermeer bij elkaar te krijgen. Dat geeft een goede indruk over zijn vaardigheden en leven.”

“Deze rijke tentoonstelling in fraai ingerichte zalen geeft een goed beeld van de tijd waarin Vermeer leefde. Daarnaast spreekt de expositie tot de verbeelding in Delft met zijn historische straatjes en uitzichten. Wij hebben ervan genoten.”

De top 3
De tentoonstellingen met de meeste stemmen waren:

1. ‘Het Vermeer-project’, zowel ‘Vermeer’, Rijksmuseum, Amsterdam als ‘Het Delft van Vermeer’, Museum Prinsenhof Delft
2. ‘Kees van Dongen. De weg naar succes’, Singer Laren
3. ‘Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk’, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023
De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een jaarlijkse publieksverkiezing van de beste tentoonstelling van het culturele jaar. Een vakjury bepaalde de 10 genomineerden, waarna het publiek werd uitgenodigd om te stemmen. Het winnende museum krijgt een geldbedrag van € 10.000.

De genomineerden
De tien genomineerden voor de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2023 waren:

  • ‘Kees van Dongen. De weg naar succes’, Singer Laren
  • ‘Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden’, Fries Museum, Leeuwarden
  • ‘Brave New World – 16 schilders voor de 21ste eeuw’, Museum de Fundatie, Zwolle
  • ‘Het Vermeer-project’, zowel ‘Vermeer’, Rijksmuseum, Amsterdam als ‘Het Delft van Vermeer’, Museum Prinsenhof Delft
  • ‘Sofonisba Anguissola. Portrettist van de Renaissance’, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
  • ‘Naïef Realisme | Van Rousseau tot Grandma Moses’, Museum More, Gorssel
  • ‘Wie zegt dat? Samen geschiedenis een plek geven’, Museum Van Loon, Amsterdam
  • ‘Henry Moore – Vorm en Materiaal’, Museum Beelden aan Zee, Den Haag
  • ‘Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk’, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
  • ‘Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden’, Van Gogh Museum, Amsterdam

Vakjury
De vakjury bestond uit juryvoorzitter Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Peter van Duinen, directeur van de Vrije Academie en Marina de Vries, hoofdredacteur van Museumtijdschrift.

Partners
De verkiezing is een samenwerking tussen Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Vrije Academie, SRC Reizen, de VriendenLoterij en het Drents Museum.

Een korte impressie van de enerverende middag: