Museumtijdschrift organiseert voor de zesde keer de Tentoonstellingsprijs

De verkiezing van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2024, waarbij het publiek zijn favoriete tentoonstelling van het jaar kiest, gaat eind augustus van start!

Museumtijdschrift, het grootste kunsttijdschrift van Nederland, organiseert dit najaar voor de zesde keer de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs. Een vakjury bepaalt de top 10, waarna het grote publiek wordt uitgenodigd om te stemmen op zijn favoriete expositie van het afgelopen culturele seizoen. Het winnende museum krijgt een geldbedrag van 10.000 euro.

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is in de afgelopen zes jaar uitgegroeid tot een niet meer weg te denken onderdeel van het culturele jaar. Dat kunst en cultuur voor veel mensen een essentiële levensbehoefte zijn, wordt duidelijk door de duizenden museumbezoekers die elk jaar weer op de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs stemmen. De verkiezing is een steun in de rug en schouderklop voor de musea en een bewijs aan het museum bezoekend publiek dat zijn mening ertoe doet.

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs vestigt de aandacht op de diversiteit en hoge kwaliteit van museale tentoonstellingen in Nederland. Kunst, geschiedenis, archeologie, design en mode — het dingt allemaal mee naar de felbegeerde prijs. In 2023 won ‘Het Vermeer-project’, een bundeling van de twee grote Vermeertentoonstellingen in het Rijksmuseum, Amsterdam en in Museum Prinsenhof Delft.

Bekendmaking nominaties en stemprocedure
De tien genomineerde tentoonstellingen worden op donderdag 29 augustus bekendgemaakt, waarna de digitale stembus is geopend. Onder de stemmers verloot SRC Reizen een culturele reis voor twee personen. De VriendenLoterij verloot een Museum VIP-weekend voor twee personen, dat bestaat uit een rondleiding door een van de genomineerde musea, een diner én een overnachting. Naast deze grote prijzen zijn er nog kleinere prijzen te winnen, waaronder tien keer VAthuis, vijf keer het boek Fenomenale vrouwen in de beeldhouwkunst aangeboden door WBOOKS en drie keer een proefabonnement op Museumtijdschrift. Dus niet alleen de genomineerde musea, maar ook de stemmer kan in de prijzen vallen. Stemmen kan tot maandag 16 september. Op woensdag 23 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.

Prijsuitreiking
De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2024 wordt op woensdag 23 oktober uitgereikt in Museum Prinsenhof in Delft, een van de twee winnaars van de vorige editie. Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds, zal de prijs van 10.000 euro aan het winnende museum overhandigen.

Vakjury
De vakjury bestaat uit juryvoorzitter Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds, Peter van Duinen, directeur van de Vrije Academie en Marina de Vries, hoofdredacteur van Museumtijdschrift.

Partners
De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een samenwerking tussen Museumtijdschrift, het Cultuurfonds, de Vrije Academie, SRC Reizen, de VriendenLoterij en Museum Prinsenhof Delft.

Een korte impressie van de uitreiking in 2023: