In de installatie ‘Media Vita’ (2020) vormen 76 fotoboeken een associatief verhaal over vergankelijkheid. De boeken komen uit de collectie van de overleden vader van de kunstenaar. Ze gaan vooral over de klassieke zwart-wit fotografie uit de 20ste eeuw. Wandelend langs de opengeslagen boeken ontvouwt zich een associatief beeldverhaal dat een leven poogt te vangen van geboorte tot de dood. Van niets naar iets naar weer niets.
Vanuit sommige bladzijden klinkt gefluister. Het zijn audio-quotes van de fotograaf uit het boek, over fotografie, het leven en de dood. De installatie is een wandeling door de geschiedenis van de fotografie. Wereldberoemde fotografen legden universele momenten vast met hun camera. Deze iconische foto’s zijn verweven met eigen herinneringen. Fotografie staat in nauw verband met vergankelijkheid. Het geeft een momentopname van de wereld en toont constante verandering. Tegelijkertijd zet fotografie het leven stil en wendt daarmee aftakeling af.
Roos van Geffen
Beeldend kunstenaar Roos van Geffen (1975) werkt met video, installatie en fotografie. De centrale vragen die zij stelt in haar kunstpraktijk zijn: Wat betekent het om mens te zijn? Wat betekent het om te leven en te sterven, te voelen en aanwezig te zijn in deze wereld en in ons lichaam? Ze onderzoekt verschillende manieren om het mens-zijn zelf te onthullen, waarbij het lichaam (of delen ervan) de vertolker is van abstracte ideeën. Haar artistieke proces is autobiografisch en fenomenologisch en begint met het onderzoeken van haar persoonlijke levenservaring, die ze in het uiteindelijke werk verbindt met grotere tendensen.
Van Geffen studeerde scenografie aan de kunstacademie in Tilburg en aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht.
Beeld: Gert-Jan van Rooij