BURGEMEESTER METZ VAN DE GEMEENTE SOEST GEEFT STARTSEIN VOOR DE TENTOONSTELLING 650 JAAR PROVINCIE UTRECHT IN MUSEUM SOEST.
Over de Stichtse Landbrief
Op 17 mei 1375 werd in het centrum van Utrecht een historisch document bezegeld: de Stichtse Landbrief. Dit document markeerde een keerpunt in de bestuurlijke verhoudingen van het Nedersticht (het huidige Utrecht). Voor het eerst eisten vertegenwoordigers van drie maatschappelijke standen – de geestelijkheid, de ridderschap en de steden – inspraak in grote beslissingen van hun landsheer, bisschop Arnold van Horne.
Met hun zegels onder de Landbrief dwongen zij de bisschop om hen te betrekken bij belangrijke kwesties, zoals het uitroepen van een oorlog of het heffen van belastingen. Hiermee legden zij de basis voor een collectieve besluitvorming, een vroege vorm van wat we nu democratie noemen.
Gedurende 650 jaar heeft dit principe zich ontwikkeld. Door maatschappelijke veranderingen, politieke strijd en bestuurlijke hervormingen groeide de oorspronkelijke groep vertegenwoordigers uit tot de Provinciale Staten zoals we die vandaag kennen. Dit laat zien dat democratie een dynamisch proces is dat voortdurende aandacht en inspanning vereist. Op 17 mei 2025 is het precies 650 jaar geleden dat de Stichtse Landbrief werd bezegeld. Dit moment wordt gezien als het begin van de democratie in de provincie Utrecht.
Over de tentoonstelling:
In de tentoonstelling is te zien hoe het tot de Stichtse Landbrief gekomen is en hoe het bestuur van de provincie Utrecht zich sindsdien ontwikkeld heeft. Daarbij blijkt de Europese geschiedenis flink van invloed te zijn geweest op de manieren waarop Utrecht in de loop der eeuwen bestuurd werd. Ook laat de tentoonstelling de geschiedenis zien van zaken waarvoor de provincie heden ten dage verantwoordelijk is.
De tentoonstelling is in opdracht van de provincie Utrecht gemaakt door -Utrechtse- tekenaars die samenwerken onder de vlag van De Inktpot. De tentoonstelling bestaat, naast een inleidende banier, uit tien banieren, elk door een andere tekenaar getekend. De tekenaars hebben met elkaar de opzet bedacht en meegekeken bij elkaars schrijf- en tekenwerk. Om te zorgen dat de tentoonstelling zo veel mogelijk historisch correct is, kregen zij hulp en advies van (kunst)historici en andere deskundigen van o.a. de Universiteit Utrecht, Het Utrechts Archief en de provincie.
Tekenaars – Brigida Almeida, Roos in’t Veld, Milou van Montfort, Jacco de Jager, Wilbert van der Steen, Albo Helm, Niels Bongers, Ronald van der Heide, Joshua Peeters, Niels de Hoog .
Activiteiten:
Het 650-jarig jubileum wordt dit jaar in de provincie gevierd met diverse activiteiten, waaronder de uitgave van een magazine (gratis verkrijgbaar bij Museum Soest), een boek over de ontwikkeling van de democratie in de regio door de eeuwen heen, meerdere tentoonstellingen, lesmateriaal voor scholen, muziekworkshops, jongerenactiviteiten en verschillende fiets- en wandelroutes.
Op 17 mei is de stad Utrecht het decor voor verschillende evenementen, waaronder wagenspelen, een historische markt en middagconcert in de Domkerk.
Na de grote viering op 17 mei gaan de activiteiten in de provincie door. Inwoners kunnen ook daarna nog de verschillende fietsroutes en de wandelroute volgen met behulp van een speciaal ontworpen app. In Het Utrechts Archief blijft de tentoonstelling te zien waarin het verhaal over de Stichtse Landbrief centraal staat, en waar de landbrief daadwerkelijk te bewonderen is.
De expositie in museum Soest is te zien van 7 mei 2025 tot en met 7 september 2025. Bij voldoende belangstelling wordt de tentoonstelling verlengd. De entree in het museum bedraagt € 6,00 pp. Voor kinderen tot en met 12 jaar wordt in deze periode geen entree gevraagd. Op 17 mei – de grote feestdag in de stad Utrecht – wordt aan alle bezoekers in museum Soest gratis koffie of thee aangeboden met iets erbij.
Zie ook www.museumsoest.nl en www.provincie-utrecht650.nl