Wellicht ook interessant om te lezen?

Kolossale mechanische skeletten van pvc
Ieder jaar ontwerpt kunstenaar-uitvinder Theo Jansen een nieuwe generatie Strandbeesten: kinetische sculpturen die als een soort reuzeninsecten bewegen op windkracht. De complete evolutie van 1990 tot nu is nu te zien in Kabeldistrict Delft, in samenwerking met Museum Prinsenhof Delft.

Heilige kunst of heiligschennis in Museum Krona, Uden
Popart en christendom: een onverwachte combinatie. Toch brengt de tentoonstelling ‘OMG! Relipop’ in Museum Krona in Uden ze samen. Al in de eerste zaal ontstaat spanning. Op ooghoogte hangt een crucifix met Jezus, beschilderd als een gigantische schietschijf.

Oud glas, nieuwe inzichten – Allard Pierson toont 4000 jaar glasgeschiedenis
Glas kan in duizenden scherven uiteenvallen, maar wonderlijk genoeg blijft het soms duizenden jaren intact. In de tentoonstelling ‘Van glas – Gemaakt in de oudheid’ toont het Allard Pierson in Amsterdam 240 antieke vaasjes, schaaltjes en flesjes uit zijn archeologische universiteitsverzameling, naast hedendaagse glasobjecten. Ook is er aandacht voor nieuw wetenschappelijk onderzoek naar technieken en materialen.

Verzet in beeld in fotografiemuseum Foam in Amsterdam
Fotografiemuseum Foam in Amsterdam toont een overzicht van het werk van verzetsfotografen uit de Tweede Wereldoorlog met de tentoonstelling ‘De ondergedoken camera’. Te zien zijn zowel bekende als onbekende foto’s, zoals die van Ben Steenkamp, die een antitankwapen in een kinderwagen verstopte, en de foto van een doodgraver op een bakfiets, het enige vervoersmiddel dat nog voorhanden was, van Emmy Andriesse (1914-53). Van haar is ook de foto Jongetje met een pan, die symbool werd van de hongerwinter in Amsterdam.

‘Black joy’ in het Brusselse Bozar
De breed opgezette tentoonstelling ‘When we see us’ in het Brusselse Bozar toont zo’n 150 schilderijen van ongeveer 120 zwarte kunstenaars uit de afgelopen honderd jaar, afkomstig uit Afrika of de Afrikaanse diaspora. Curator Koyo Kouoh, die volgend jaar de hoofdcurator van de Biënnale van Venetië zou zijn, overleed onverwacht op 10 mei. Deze tentoonstelling is haar laatste werk.

Koster wat het kost in Museum Gouda
Haar werk is net zo kleurrijk als de kunstenaar zelf. Jo Koster (1868-1944) schilderde haar hele leven lang en reisde door heel Europa. Ondanks haar onmiskenbare schildertalent is haar werk nauwelijks gerepresenteerd in Nederlandse musea. Om dat een beetje goed te maken, wijdt Museum Gouda een overzichtstentoonstelling aan haar: ‘Jo Koster, kunstenaar’.

Hollandse meesters in H’art Museum
Het 750-jarig bestaan van de stad Amsterdam wordt groots gevierd in het H’Art Museum, onder andere met de tentoonstelling ‘Van Rembrandt tot Vermeer, meesterwerken van The Leiden Collection’. Te zien zijn 75 werken van gevierde Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. Dat zo’n groot aantal schilderijen uit deze privécollectie wordt tentoongesteld, is bijzonder.

Komt een vrouw bij de dokter – Rijksmuseum Boerhaave in Leiden
Vrouwen worden anders ziek dan mannen, maar de medische wereld heeft daar lange tijd nauwelijks oog voor gehad. Daardoor worden bepaalde aandoeningen bij vrouwen vaak later herkend – soms met fatale gevolgen. Pas recent groeit het besef over deze ongelijkheid. De tentoonstelling ‘Ongezien’ in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, laat zien hoe het vrouwelijk lichaam eeuwenlang een bijrol speelde in de medische geschiedenis.