In Huis van Hilde ga je op ontdekkingstocht door de de geschiedenis van de Noord-Holland aan de hand van vele archeologische vondsten. Duizend bijzondere vondsten illustreren de archeologische rijkdom van de provincie: prachtige sieraden, amuletten, wapens, gereedschap en kook- en eetgerei uit meer dan vijfduizend jaar geschiedenis. Er zijn ook topstukken te zien, waaronder prehistorische kano’s en grote stenen sarcofagen.
Zestien levensechte mensfiguren, gebaseerd op indrukwekkende reconstructies van skeletten die door archeologen zijn opgegraven, vertellen het verhaal over hoe de mensen vroeger leefden. Met forensische technieken zijn de gezichten gereconstrueerd en de kleding is zo getrouw mogelijk gemaakt.

Naast de vaste tentoonstellingen zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, worden er lezingen gegeven en zijn er diverse activiteiten voor kinderen zoals het ArcheoLab, de ArcheoHotspot, de ArcheoGame en een interactieve zandbak.

In het museum is een doorkijkje naar het archeologisch depot van provincie Noord-Holland waar nog eens twee miljoen vondsten worden bewaard.