Tentoonstellingen aanmelden

Bizarium

Sluis, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. De laatste aflevering: een museum dat voor de gekste problemen een oplossing heeft.

Ooit gehoord van raketpost of de velo douche? De twee eigenaars van het Bizarium, ontwerpers Marc De Jonghe en Ann Geerinck, hebben er ruim vijf jaar aan gewerkt om dit soort vergeten en vaak als mislukt beschouwde uitvindingen tot leven te brengen. Het motto van het museum is: ‘Ik heb niet gefaald, ik heb enkel 10.000 manieren gevonden die niet werken’ (Thomas E. Edison). Het oudste nagebouwde werk is de zelfrijdende ‘auto’ gemaakt van een houten mechanisme, bedacht door Leonardo da Vinci uit 1478.

 

Uitvinders proberen alledaagse problemen of ergernissen creatief op te lossen door te kijken naar beschikbare kennis en middelen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van elementen uit de natuur. Zo heeft het museum een ‘zwemparaplu’ nagemaakt van de negentiende-eeuwse ontwerper J. Eisele geïnspireerd op de noppen van inktvissen, en een vlieggevaarte naar aanleiding van de helikoptervormige esdoornzaadjes. Een spannend museum dat zich niet laat afschrikken door bizarre ideeën.

Bizarium is een museum vol bizarre uitvindingen. Een uniek museum over briljante uitvinders en hun grenzeloze verbeeldingskracht, hun technische vindingrijkheid en vooral onmetelijke passie. Het inspireert en verrast met geniale, wetenschappelijke en knotsgekke uitvindingen. Denk maar aan een vliegfiets, een wandelende duikboot, een haargroeihelm, een zwemparaplu, alsook ontwerpen van genieën zoals Leonardo da Vinci, Athanasius Kircher en Nikola Tesla. Bizarium is een uniek museum waar uitvindingen die nooit werden gerealiseerd met groot vakmanschap zijn uitgewerkt en authentiek worden verbeeld.

Bizarium roept geniale en zotte ideeën, die eeuwenlang alleen op papier bestonden, tot leven en vormt zo niet alleen een ode aan alle uitvinders van weleer maar ook een appèl aan alle creatieve denkers van vandaag. Bizarium toont aan hoe ideeën nooit verloren gaan, maar vaak herboren worden, in nieuwe vormen, nieuwe hoofden, en hoe ook ongerealiseerde uitvindingen creatieve ontwikkelingen hebben meebepaald.

Bizarium is ook een ode aan de naïeve dromer, de groteske verliezer, de onverschrokken idealist die de regels breekt en niet in de wereld past of voor wie de wereld nog niet klaar is. Een bezoek aan Bizarium is een wervelende dans op het feest van de fantasie waar je nieuwsgierigheid wordt gekieteld waar je eigen verbeelding begint te jeuken en waar je begint te geloven dat zolang je durft te falen, zolang je durft verder te kijken dan je neus en zelfs je eigen leven lang is werkelijk niets onmogelijk is.

Beeld: Website Bizarium