Tentoonstellingen aanmelden

Cobra Museum voor Moderne Kunst mk

Amstelveen, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Wat is het een verademing om kunst weer in het echt te kunnen zien in plaats van via het beeldscherm. Al helemaal als het topstukken betreft van Salvador Dalí en René Magritte. Met het tijdelijk sluiten van Museum Boijmans Van Beuningen is die kans gelukkig niet verkeken, want in het Cobra Museum voor Moderne Kunst is de unieke surrealistische collectie van het Boijmans te zien in de tentoonstelling ‘This is Surrealism!’, voordat de werken vertrekken uit Nederland (zij mogen wel op wereldreis).

Het eerste museumbezoek na de lockdown is een wat vreemde gewaarwording. De anderhalvemeterstippen lijken haast deel van het decor en het gelimiteerde aantal bezoekers biedt de kans de werken in alle rust en stilte te bewonderen. Door de coronacrisis heeft het begrip surrealisme een nieuwe lading gekregen. Voor wie zich afvraagt hoe deze term zich oorspronkelijk in de kunst ontwikkeld heeft, schetst ‘This is Surrealism!’ een helder beeld aan de hand van thema’s als ‘droom en werkelijkheid’ en meesterwerken van onder anderen Eileen Agar, Leonora Carrington en Paul Delvaux. De indrukwekkende, absurdistische verzameling doet onze actuele werkelijkheid toch weer een stuk normaler lijken.

Beeld: Man Ray, ‘Vénus restaurée (Gerestaureerde Venus)’, 1936/1971 (voorgrond); René Magritte, ‘La réproduction interdite (Verboden af te beelden)’, 1937 (foto: Marijn Geist)

Museumbezoek in Coronatijd:
Het Cobra Museum is gedurende deze tentoonstelling 7 dagen per week open. Voor de tentoonstelling moet een toeslag van € 5 worden betaald.

 

In het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen zijn permanent topstukken van de kunsthistorische Cobra beweging te zien, in wisselende presentaties. Het museum beschikt over een belangwekkende collectie van deze internationale avantgarde beweging, die in Nederland midden vorige eeuw een doorbraak in de moderne kunst teweegbracht. Gelijktijdig zijn er in dit prachtige en goed bereikbare museum voortdurend wisseltentoonstellingen van moderne kunst en van toonaangevende hedendaagse kunstenaars te bezichtigen. Het Cobra Museum is voor vele kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland een belangrijke bezoeklocatie. Let op: tot en met 27 september aangepaste openingstijden en entree.