In de luwte van de Haagse binnenstad ligt de monumentale, industriële stadscentrale van elektriciteitsproducent Uniper.
Stadsarchitect Schadee bouwde in 1906 het karaktervolle kantoorpand met fabriekshallen langs het water van het Verversingskanaal, tussen de volkstuintjes van toen.

Sloop, nieuwbouw en uitbreiding hebben vanaf het ontstaan van de fabriek het stadsgezicht voortdurend veranderd. Het kantorendeel aan de straatzijde heeft haar ingetogen schoonheid behouden.

De fabriekshal achter het kantorencomplex was 30 jaar buiten gebruik, toen op initiatief van de huidige Stichting Electriciteitsfabriek de prachtige poëtische, stoere hal in bruikleen is gegeven door eigenaar Uniper ten behoeve van culturele producties, waarmee een enorme impuls aan de leefbaarheid in de omliggende wijk en de stad gegeven werd.

De rauwe, tot de verbeelding sprekende hal van de Electriciteitsfabriek heeft de afgelopen jaren als podium voor kunsten een dimensie toegevoegd aan de culturele potentie van Den Haag. De Electriciteitsfabriek programmeert en produceert zelf en ook in samenwerking met culturele partners, kunstenaars, musici, dansers en theatermakers.
Naast de oude fabriekshal loeit nog altijd de werkende stadscentrale.

Wederzijdse afstemming met de eigenaar van de stadsfabriek Uniper maakt het mogelijk zo`n drie à vier producties per jaar te ontwikkelen en te programmeren.