In Familiemuseum Van Vlaardingen is een representatieve collectie van ruim 150 schilderijen te zien (en deels te koop) van drie generaties Van Vlaardingen en bevriende tijdgenoten uit Het Gooi. De eerste generatie, Derk, begon in 1908 met het aanleggen hiervan. Zijn zoons Jan en Clement bouwden deze verder uit. Hetzelfde deed Dick, naast derde generatie ook oprichter van het Familiemuseum.

Het Familiemuseum is sinds 1982 (40-jarig jubileum in 2022) gevestigd in een voormalig kerkje, gelegen langs de Dorpsweg in Maartensdijk. Het dateert van 1894 en is na de aankoop in 1981 geheel gerestaureerd. Achter het vroegere orgelbalkon is de galerie en Dicks atelier ingericht. Schoonmaken en restaureren vindt hier eveneens plaats.

De kunstschildersfamilie Van Vlaardingen vestigde zich kort voor de tweede wereldoorlog in Het Gooi. Zij schilderden veelal naar en in de natuur (en plein air). In de wijde omgeving van Hilversum, Kortenhoef, Laren, Soest, het Vechtgebied, Loosdrecht en de bossen van de Lage Vuursche vonden zij inspiratie voor het maken van veel prachtig werk.