Skûtsjesilen, de Elfstedentocht en de Waterpoort van Sneek. In het Fries Scheepvaart Museum ontdek je alles over de geschiedenis van het Friese water. Over skûtsjes en tjalken bijvoorbeeld: de vrachtwagens en bussen van vroeger. En wist je dat Friesland ooit een eigen Admiraliteit had? De ontwikkelingen in de pleziervaart en de zeilsport vind je hier ook terug: er zijn scheepsmodellen van (bijna) alle klassen die ooit hebben meegevaren in de Sneekweek!

’s Winters bevroren de waterwegen en was de schaatst het snelste middel om je van A naar B te brengen. De bijbehorende tradities en gebruiken en zélfs de officiële wisselprijzen van de Elfstedentocht zie je in de IJszaal. Zouden ze ooit weer eens echt uitgereikt gaan worden?

De eerste winkel van de grote internationale kledingketen C&A stond in, jawel: Sneek! Ontdek de successtory van deze Duitse marskramers en de bloeiende handel in de stad – met natuurlijk de iconische Waterpoort. En de prachtige collectie zilver, helemaal gemaakt in Sneek, die moet je gezien hebben! Met de gratis audiotour spreken al deze verhalen nog meer tot de verbeelding.

Bootjes kijken met kinderen saai? Niet in het Fries Scheepvaart Museum! Het museum is in 2023 door de museuminspecteurs uitgeroepen tot het Beste Kidsproof Museum van Fryslân. Er zijn verschillende actieve gezinsroutes door het museum. Van piraten en zeemeerminnen tot Vikingen, er is voor ieder wat wils. Alle speurtochten eindigen in het kindermuseum. Hier mag je alles aanraken en uitproberen. Ben je sterk genoeg om een skûtsje te trekken? Ontdek ook de werking van katrollen, speel in een zeilschouw, of bouw een vlot!