Kessels Museum in Tilburg maakt met een fantastische moderne opstelling een bezoek uitdagend. Men krijgt er een mooi authentiek deel uit zowel het cultureel als industrieel Tilburgs erfgoed te zien en te beleven. Het is de collectie die is overgebleven van muziekinstrumentenfabriek Kessels. Bijzonder is het onderdeel KidsMuziekLab. Experimenteren met de klanken en zelf de mogelijkheden van instrumenten ontdekken; het is dé ruimte waar kinderen al heel jong kennis kunnen maken met uiteenlopende manieren om muziek te maken. Met een speurtocht kunnen zij door het museum struinen én met workshops een eigen instrumentje maken. In het Atelier kan men zien hoe muziekinstrumenten worden hersteld en onderhouden.
Het museum voor jong en oud, is een eye-opener over de bijzondere geschiedenis van de Tilburgse fabrikant Mathieu Kessels. Die in zijn 350 meter lange fabriek vrijwel alle soorten muziekinstrumenten produceerde aan een echte lopende band.
Zo maakt het Kessels Museum de geschiedenis bekend bij een breed publiek; want Tilburg is niet alleen textielstad maar ook Muziekstad.

Beeld: Borstbeeld van Mathieu Kessels