Het museum, ook wel het binnengedeelte van het Landschapmuseum, is het startpunt van uw bezoek. Hier leert u over de geschiedenis van het Nederlandse cultuurlandschap en wat de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap doet om dit te herstellen, beschermen en behouden.

Aan de hand van uitgebreide informatie en schitterende foto’s wordt duidelijk waarom het in stand houden van het cultuurlandschap zo belangrijk is, wat voor bedreigingen hier tegenover staan maar vooral ook wat voor kansen er zijn om het in ere te herstellen en te beschermen.

Ook vindt u in het museum een uitgebreide collectie aan dieren die leven in het Nederlandse cultuurlandschap en is er een aquarium gevuld met het rijke leven van een boerensloot.

Voor kinderen zijn er kijkdozen die op een speelse manier visualiseren hoe we in het dagelijks leven in aanraking komen met het cultuurlandschap. Ook zijn er speurtochten beschikbaar voor verschillende leeftijdsgroepen. Uw gids helpt u hier graag bij, dus schroom niet om hem of haar hiernaar te vragen.

Beeld: Eilandpolder in miniatuur. Foto: Landschapmuseum