Tentoonstellingen aanmelden

Landschapmuseum

Beek-Ubbergen, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. Aflevering 4: Een tocht door het landschap van Friesland, Limburg, Zeeland en Texel, en dat allemaal tegelijkertijd.

Met vrij uitzicht over de heuvels van Duitsland, in een bosrijke omgeving, liggen 11 miniatuurlandschappen verborgen achter een groene tunnelhaag. Een begeleider vergezelt de bezoeker naar dit ‘Madurodam van de landschappen’, perfect bijgehouden miniaturen van elk ongeveer vier bij vijf meter, die verrassend genoeg volledig zijn opgebouwd uit echte boompjes, struiken en bloemen. De welbekende polder komt aan bod, evenals de Texelse graslanden en de Brabantse Maasheggen. Met elkaar geven ze een goed beeld van de diversiteit van het Nederlandse cultuurlandschap. In het binnendeel van het museum gaat de aandacht met onder meer een lichtgevende landkaart en een nagebouwde burcht uit naar de das. De huidige Vereniging Nederlands Cultuurlandschap komt voort uit de Vereniging Das & Boom, en beijverde en beijvert zich voor dit ooit bijna uitgestorven roofdier. Met wandelingen in het natuurgebied rondom het museum doet dit museum eer aan zijn naam: het opent de ogen voor de schoonheid, de variatie en de kwetsbaarheid van ons landschap.

Beeld: Miniatuurlandschap van de Brabantse Maasheggen. Foto: Landschapmuseum Beek-Ubbergen.

Het museum, ook wel het binnengedeelte van het Landschapmuseum, is het startpunt van uw bezoek. Hier leert u over de geschiedenis van het Nederlandse cultuurlandschap en wat de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap doet om dit te herstellen, beschermen en behouden.

Aan de hand van uitgebreide informatie en schitterende foto’s wordt duidelijk waarom het in stand houden van het cultuurlandschap zo belangrijk is, wat voor bedreigingen hier tegenover staan maar vooral ook wat voor kansen er zijn om het in ere te herstellen en te beschermen.

Ook vindt u in het museum een uitgebreide collectie aan dieren die leven in het Nederlandse cultuurlandschap en is er een aquarium gevuld met het rijke leven van een boerensloot.

Voor kinderen zijn er kijkdozen die op een speelse manier visualiseren hoe we in het dagelijks leven in aanraking komen met het cultuurlandschap. Ook zijn er speurtochten beschikbaar voor verschillende leeftijdsgroepen. Uw gids helpt u hier graag bij, dus schroom niet om hem of haar hiernaar te vragen.

Beeld: Eilandpolder in miniatuur. Foto: Landschapmuseum