Zie – Beleef – Verwonder

Ga 200 jaar terug in de tijd en beleef het unieke verhaal van generaal Johannes van den Bosch.

In het nieuwe Museum De Proefkolonie in Frederiksoord treed je in de voetsporen van de eerste kolonisten en ervaar je hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis!

Stap binnen in de stadse achterbuurten van toen: ruik de armoede en voel de ellende. Bekijk de film die laat zien hoe de eerste kolonisten na een zware reis arriveren in hun nieuwe paradijs. Ontdek in de expositieruime wat er terecht komt van de ambities van Van den Bosch. Hier wordt duidelijk hoe zijn tot op de cent doorgerekende plannen botsen met de weerbarstige praktijk. Krijg tenslotte antwoord op de vraag hoe het de landbouwkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid is vergaan en maak kennis met de unieke materiële erfenis van dit sociale experiment.

Ontdek de historie in het ‘Buitenmuseum’

Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes je vervolgens uit, de bijzondere historische erfenis terug te vinden in het landschap. Ga op ontdekkingstocht en zie de koloniehuisjes, het kerkje, de mandenmakerij tot de bos- en tuinbouwschool. Er gaat een wereld voor je open!

De medewerkers van het TIP kantoor bij het museum adviseren je graag over de mooiste routes.