Museum De Reede (MDR) in Antwerpen, uitsluitend gewijd aan grafische kunst, is een initiatief van de Nederlander Harry Rutten, die zijn kunstverzameling met vooral prenten van Goya, Rops en Munch aan een Belgische Stichting schonk.
Antwerpen als locatie voor het nieuwe museum was een weloverwogen beslissing, niet alleen omdat de stad een belangrijk centrum van cultuur is, maar ook een eeuwenlange traditie van graveerkunst kent, met beroemde drukkers als Christoffel Plantin en Jan Moretus.
De unieke en nog steeds groeiende MDR-collectie omvat niet alleen werk van drie meesters in de grafische kunst, Francisco Goya, Félicien Rops en Edvard Munch (én “De Schreeuw”) die de kern van de verrzameling vormen, maar ook Käthe Kollwitz, Kees van Dongen, Max Beckmann Jacob Toornvliet, Théophile Alexandre, Steinlen zijn vertegenwoordigd, naast een vijftiental Belgische kunstenaars als James Ensor, Rik Wouters, Kurt Peiser, Eugeen Van Mieghem, Henri Evenepoel, Gustave Van de Woestyne, Hugo Claus en de bekende Antwerpenaar Fred Bervoets.
Het museum bevindt zich aan de Ernest Van Dijckkaai, naast het Eugeen Van Mieghem Museum, recht tegenover het Steen. Twee verdiepingen in het gebouw, samen goed voor 500 vierkante meter, werden volledig gestript en zo ingericht dat de meer dan 200 getoonde werken visueel mooi tot hun recht komen, waarbij aan alle technische vereisten werd voldaan. Goya, Rops en Munch hebben er elk hun eigen zaal, een vierde ruimte herbergt de overige kunstenaars van de collectie. Naast de permanente collectie worden er ook 3-maandelijks boeiende tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.