Museum Hof van Busleyden is op dit moment gesloten voor restauratie. In de lente van 2024 heropent het museum met een hernieuwde vaste opstelling en de tentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies.
Welkom in het vernieuwde Museum Hof van Busleyden, het huis van humanist Hiëronymus van Busleyden in Mechelen. In dit stadspaleis ontdek je de rijke periode van de Bourgondische tijden en de betekenis van dit tijdperk voor de stad en de wereld. Ontmoet onderweg de verschillende inwoners van de stad: van gastheer Hiëronymus van Busleyden tot grande dame Margareta van Oostenrijk, haar neef Karel V en de ingetogen Gasthuiszusters.
In het museum tonen we je de mooiste kunst van de noordelijke renaissance, maar kammen we ook de geschiedenis tegen de haren in. Verdiep je in thema’s als natievorming, humanisme, religie, globalisering, gender en macht. Luister naar de gedempte stemmen uit de 15e en 16e eeuw: wie zien we niet of in de marge van de kunstwerken? Wie ontbreekt er aan de machtstafel? En wat zegt dat over macht en zeggenschap vandaag?