Tentoonstellingen aanmelden

Museum Tromp’s Huys mk

Vlieland, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. Aflevering 9: Friese fierheid, of de schoonheid en tragiek van de zee.

Betzy Akersloot-Berg was een leerling van Hendrik Willem Mesdag en werd net als hij geïnspireerd door de zee. Geen wonder dat de Noorse kunstenaar haar weg naar de kust van Vlieland heeft gevonden. Het Museum Tromp’s Huys is gevestigd in haar oude woning, waar zij in 1896 ging wonen op een steenworp afstand van de zee. Het museum vertelt haar verhaal, haar liefde voor het eiland en toont aan de hand van schilderijen en tekeningen haar realistische schilderstijl. Ook borduurt het museum met enkele maquettes voort op het maritieme verleden van Vlieland, vooral de tragische wijze waarop het westelijke deel van het eiland na 1736 volledig werd opgeslokt door het water.

Verder is er een installatie te zien van de Friese ontwerper Claudy Jongstra, die met haar beroemde wolwerken en het maritieme verleden van Vlieland in het achterhoofd een kunstwerk heeft gemaakt van visnetten. Ook Jan Jacob Slauerhoff blijkt het eiland te hebben omarmd tijdens zijn regelmatige bezoekjes aan het eiland. Ter herinnering aan de Friese dichter en scheepsarts is er een prachtige ‘gedichten’wandeling die vlak bij het museum begint en dwars door het heuvelachtige landschap loopt, een aanrader!

Vanaf 1896 was Tromp’s Huys het woonhuis van de diplomaat Gooswinus Akersloot en zijn echtgenote, de Noorse zeeschilderes Betzy Akersloot-Berg. Museum Tromp’s Huys is een van de weinige kunstenaarshuizen in Nederland, die bewaard zijn gebleven. Naast het oorspronkelijke interieur zijn er kunstwerken te zien van Betzy Akersloot, haar leermeester Mesdag, zijn echtgenote Sientje Mesdag-van Houten en hun tijdgenoten. Daarnaast is er aandacht voor het ontstaan van het eiland, de ondergang van West-Vlieland, de Vlielanders en de zee door de eeuwen heen, zeevaarder Willem de Vlamingh en de dichter-schrijver-scheepsarts Jan Jacob Slauerhof. Jaarlijks zijn er wisselende exposities op de zolder van het museum. Elke dinsdagmiddag is er een praatje door een Vlielander bij de beelden van een film uit 1930 over Vlieland. In de vakanties is er tweewekelijks op woensdagmiddag een demonstratie van oude ambachten zoals matten spekken en netten breien.

Foto: Donatèlla van Gijzen