Tentoonstellingen aanmelden

Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik mk

Medemblik, Nederland

Nergens anders staan zo veel nog werkende stoommachines bij elkaar als bij het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. Het museum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’ en ligt aan de Westfriese Omringdijk. In het museum wordt een scala van machines uit het stoomverleden gerestaureerd en bewaard.
Het Stoommachinemuseum is dé plaats om te ontdekken wat water en vuur teweeg kunnen brengen! Kom langs en ontdek hoe James Watt’s werelduitvinding werkt.
Op Stoomdagen wordt het vuur de ketel opgestookt, waardoor alle machines kunnen draaien. Als je het museum binnenloopt, hoor je stoommachines puffen, voel je de warmte en ruik je de olie. Rondleiders en machinisten leggen enthousiast uit hoe de stoommachines werken en wat stoom betekend heeft. Buiten gaat de collectie verder. Hier draaien tijdens Superstoomdagen onder andere de stoomhijskraan en stoomraamzaag én wordt de kolengestookte emmerbaggermolen in de museumhaven onder stoom gebracht.
Regelmatig houdt het museum evenementen, zoals het Stoomsloepenweekend en Stoommodellenweekend.
Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Help de smid en de stoker met hun ambacht en verdien een diploma. Maak met miniatuurstoommachines zelf stoom en ontdek wat stoomkracht doet.
Vanaf half februari tot november geopend van dinsdag tot en met zondag, 10-17 uur. Tijdens schoolvakanties is het rolstoelvriendelijke museum ook op maandag geopend. In november, december en januari is het museum minder vaak geopend, kijk voor de actuele openingstijden op de website.