Skulpturenpark Waldfrieden is een beeldenpark in Wuppertal dat in 2008 werd opgezet als particulier museum door de Britse beeldhouwer Tony Cragg. De kunstenaar woont al sinds de 70-er jaren in de stad. Het beeldenpark wordt beheerd door de Cragg Foundation. In het omvangrijke parkbos, dat het beschermde monument Villa Waldfrieden omgeeft, wordt een gestaag groeiende beeldenverzameling tentoongesteld. Naast plastieken van Tony Cragg omvat deze verzameling werken van een groot aantal gerenommeerde kunstenaars zoals Richard Deacon, Thomas Schütte, Wilhelm Mundt, Eva Hild, Jaume Plensa en Markus Lüpertz.

Kunst en events in Skulpturenpark Waldfrieden
Dankzij de karakteristieke topografie is het terrein uitermate geschikt voor het presenteren van sculpturen in wisselende landschappelijke omstandigheden. Een bezoek aan het beeldenpark is ook de moeite waard vanwege het uitgebreide tentoonstellings- en evenementenprogramma. In drie speciaal voor dit doel gerealiseerde gebouwen vinden het hele jaar door eersteklas tentoonstellingen plaats, evenals kamermuziekconcerten, voordrachten en lezingen. In de zomermaanden wordt voor Villa Waldfrieden in de open lucht jazz- en wereldmuziek ten gehore gebracht.

Villa Waldfrieden
Het terrein van zo’n 14 hectare was oorspronkelijk eigendom van de lokale industrieel Kurt Herberts, die hier tussen 1947 en 1950 door de architect Franz Krause een villa liet bouwen. Het interieur van het luxueus uitgevoerde bouwwerk richt zich dynamisch naar de bewegingen van de bewoners, terwijl het exterieur zich harmonisch aan het landschap en de natuur aanpast. Als buitengewoon voorbeeld van organisch bouwen is Villa Waldfrieden sinds 1992 een beschermd monument. Het gebouw is om redenen van behoud niet openbaar toegankelijk, maar soms worden er rondleidingen georganiseerd en het kan ook voor evenementen worden gehuurd.

Beeld: Tony Cragg, Points of View, 2007 (c)VG Bild und Kunst Bonn 2018, Tony Cragg, Foto: Süleyman Kayaalp