Tentoonstellingen aanmelden

Theepottenmuseum

Swartbroek, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. Aflevering 6: een knotsgekke verzameling theepotten, waarbij er geen plek is voor de doorsnee theepot.

Van buiten, denk eenvoudig rijtjeshuis, weet je niet half wat je binnen te wachten staat. De benedenverdieping van de woning van Saskia en Frits Lavell heeft moeten wijken voor hun collectie theepotten, waarvan de teller de 2000 al heeft aangetikt. Het begon met een onschuldige olifantentheepot, door de buurvrouw cadeau gedaan aan Saskia’s moeder. De olifantentheepot kreeg gezelschap van een poezentheepot, en vanaf toen was het raak. In de afgelopen dertig jaar zijn binnen- en buitenlandse verzamelingen overgenomen, tientallen losse theepotten gekocht en geschonken. Binnen wachten, thematisch geordend, ware kunstwerken van Engelse huisjes tot auto’s, van beroemdheden als Jimi Hendrix en Elvis Presley tot katten, complete winkels en een volledig met theepotten ingericht poppenhuis. Het valt zo gek niet te bedenken, als de theepot maar functioneert. Het oudste werk is een Portugees aapje uit 1880, maar ook hedendaagse creaties van Des Pots hebben hun weg gevonden naar de collectie. Een excentrieke verrassing in Swartbroek.

Foto’s: Donatèlla van Gijzen

Het museum werd opgericht in april 2011. Dit gebeurde naar aanleiding van de overname van een verzameling van meer dan 700 theepotten, terwijl we er zelf al bijna 600 hadden. In 2013 werd het museum uitgeroepen door de ANWB-leden als leukste uitje van Limburg. In 2015 eindigde het museum in de Toptien. In 2014 werd het museum tot het leukste dagje uit van Nederland uitgeroepen van de website eropuitineigenland.nl.
De verzameling is > 50 jaar begonnen door mijn schoonmoeder. 30 jaar geleden namen we haar verzameling over en hebben hem verder uitgebreid. Het aantal theepotten dat nu te bewonderen is bedraagt 2140.

Foto: Donatèlla van Gijzen