Tentoonstellingen aanmelden

Voerman Museum Hattem mk

Hattem, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. Aflevering 2: de wonderlijke combinatie van vader en zoon Voerman met Anton Pieck.

De Achterstraat in Hattem herbergt verrassend genoeg niet een maar twee musea. Het Voerman Museum, in de mooiste voorste herenhuizen, is qua collectie gebaseerd op de historie van Hattem en vernoemd naar de kunstenaars Jan Voerman senior en junior. Vader en zoon woonden lange tijd in de Hanzestad en haalden menige inspiratie uit de Gelderse omgeving, waar ze hun impressionistische landschapsschilderijen op baseerden. In het museum hangen olieverfschilderijen van IJsselschilder Voerman senior (1857-1941) naast de felgekleurde bloemstukken, besneeuwde weilanden en bergaanzichten van zijn zoon (1890-1975). Achter de pittoreske binnentuin met restanten van een vijftiende-eeuws kasteel ligt het Anton Pieck Museum. Daar blijkt Anton Pieck (1896-1987) met zijn belangstelling voor Japanse kleuren en objecten, en veelzijdigheid meer dan ‘die Eftelingkunstenaar’. Met tal van wisselende tentoonstellingen bieden de musea samen een levendig geheel, weer, vooral dankzij de inzet van vrijwilligers.

Beeld: Jan Voerman sr, ‘Zomers Weidelandschap aan de IJssel met zicht op Hattem’, 1909. Collectie Voerman Museum.

Het Voerman Museum bezit een unieke collectie beeldende kunst: schilderijen, aquarellen, tekeningen en litho’s van Jan Voerman Sr. en Jan Voerman Jr.. Voerman sr. is dé schilder van het IJssellandschap en zijn oudste zoon Jan tekende en schilderde de natuur in al zijn facetten. Er zijn ook werken van Jo Koster, Adrianus Eversen, Bé Thoden van Velzen en anderen te zien. Het museum is opgedeeld in de drie kerncollecties: beeldende kunst, historie en archeologie. Archeologie bevindt zich in de kelder met als bijzonder element de gewelven samen met archeologische vondsten en uitbeeldingen van de vroegste geschiedenis van Hattem met een expositie over de burcht “Dikke Tinne” uit de 14e eeuw. Op de begane grond de collectie historie met een Daendelspresentatie in het koffiecafe, de historie van Hattem, Jo Koster en Jan Voerman sr.. Op de 1e verdieping zijn Jan Voerman jr. en de wisselende tentoonstellingen beeldende kunst te zien.
Reserveren voor een bezoek aan het museum is verplicht. Ga hiervoor naar onze website www.voermanmuseumhattem.nl .