Van 13 september 2024 tot 30 mei 2025 nodigt het Hortamuseum vijf ontwerpers uit om de muren van het huis opnieuw vorm te geven. Na het succes van de tentoonstelling “Het Terugduwen van de muren” in 2022 is het nu de beurt aan fluweel om op de muren van het beroemde huis in de kijker te worden gezet. Louisa Carmona, Flore en Pauline Fockedey, Elise Peroi en Marc Van Hoe kregen carte blanche.

Dankzij de nauwe banden tussen het Hortamuseum en tal van kwaliteitsvolle vaklieden vernieuwt het Hortamuseum deze drieledige samenwerking tussen ontwerpers, knowhow en een locatie. Zoals elke nieuwe editie bieden deze tentoonstellingen een drievoudige ontmoeting… Dit jaar werden de fluweelfabriek Van Neder en Florence en Martine Moulis, caffawerkers uit Arles, geselecteerd om de creaties van de gastkunstenaars tot leven te brengen.

Elke kunstenaar maakt een nieuwe ongeziene creatie die zijn plaats in een kamer in het huis krijgt. Textiel wordt het belangrijkste materiaal van deze tentoonstelling. Een keuze die Horta’s uitgesproken smaak voor stof weerspiegelt, voornamelijk zijde die in tal van huizen die hij ontwierp werd gebruikt. Bovendien is het een zeer architecturale keuze: de grote 19e-eeuwse theoreticus zag textiel als de bron van alle architectuur, als de gietvorm waaruit ornamenten ontstaan… In deze nieuwe ervaring staat fluweel centraal. Een textiel dat vaak wordt gebruikt voor meubels, vooral door Horta, maar dat hier zal worden heruitgevonden en gebruikt voor andere doeleinden…

Beeld: Jacquard woven cut and uncut linen velvet, made by Van Neder in 1988 © Marc Van Hoe