Van 5 oktober t/m 10 december 2023 organiseert de Illustratie Ambassade de tentoonstelling Baanbrekers in het Meterhuis op de Westergas in Amsterdam. De expositie richt zich op een uitzonderlijke generatie illustratoren uit het begin van de 20e eeuw. Deze illustratoren legden zich toe op de specifieke vraagstukken van hun tijd — kwesties die vandaag de dag nog steeds even actueel zijn. Met hun werk verhelderden, reageerden en anticipeerden de illustratoren op deze maatschappelijke vraagstukken en groeiden uit tot illustratie-iconen.

Illustratie als aanjager van maatschappelijke kwesties in de 20e eeuw. Een tentoonstelling gebaseerd op historisch onderzoek van hoogleraar Emilie Sitzia over spraakmakende sociaal geëngageerde tijdgenoten van Fiep Westendorp.

Van Jo Brocklehurst die het bevrijdende nachtleven in haar virtuoze stijl zichtbaar maakte en doorbrak met haar krachtige punk en SM portretten tot Chinook-Malawi-Kalinka over de rechten van haar voorouders en native Americans. Van Sue Coe die met haar werk aandacht vraagt voor het onrecht dat de niet menselijke dieren wordt aangedaan tot Fiep Westendorp
die zich met haar scherpzinnige werk voor het Parool inzette voor arbeidsparticipatie van vrouwen.

De expositie laat naast werk van ruim tien baanbrekende illustratoren ook de betekenis en maatschappelijke zeggingskracht van illustraties in internationale context en tijdsgeest zien, op een manier zoals dat nog niet eerder is gedaan.

Tijdens de expositie zullen de baanbrekers aandacht krijgen in een speciaal samengesteld
(film)programma in het naastgelegen Ketelhuis.

NL en ENG talig.
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 12.00 – 17.30 uur, zaterdag en zondag van 11.00-17.30 uur.
Locatie: Meterhuis van Westergas , Pazzanistraat 6, 1014 DB Amsterdam