Moed, hoop en doorzettingsvermogen kenmerken degenen die opstaan tegen onrecht. De nieuwe editie van Beelden in Leiden staat in het teken van deze en andere kenmerken van verzet. Vandaag, 84 jaar geleden, sprak professor Rudolph Cleveringa zich uit tegen onrecht. Deze beroemde rede is de inspiratiebron voor Kennis van het hart, waarmee zeven opkomende kunstenaars de kracht en verbinding van verzet onderzoeken. De dertiende editie van de jaarlijkse beeldententoonstelling, die plaatsvindt van 15 mei tot 3 augustus 2025, brengt de kunstenaars samen rond dit krachtige thema. Onder begeleiding van curatorduo Kunstmest presenteren zij hun werken op de Hooglandse Kerkgracht. Beelden in Leiden 2025 biedt jonge kunstenaars de kans om hun eerste werk voor de openbare ruimte te realiseren, waarmee de stichting niet alleen talentontwikkeling stimuleert, maar ook bijdraagt aan de versterking van de Nederlandse beeldhouwkunst.
Kennis van het hart
Kennis van het hart is geïnspireerd op professor Rudolph Cleveringa, die op 26 november 1940 in verzet kwam tegen het ontslag van Joodse collega’s. Zijn toespraak staat symbool voor moed en doorzettingsvermogen in tijden van onrecht. De tentoonstelling koppelt deze historische daad aan actuele vragen over verbinding in een verdeelde samenleving. Hoe kunnen wij, in een tijd van crises en conflicten, bouwen aan een samenleving met solidariteit en compassie?
Dat wat hen bindt zijn hoop, geduld, doortastendheid, moed, doorzettingsvermogen en vooral “kennis van het hart” zoals schrijver Rob Riemen het noemt. Die kennis had Rudolph Cleveringa, toen hij zijn inmiddels beroemde rede uitsprak – zo staan dagelijks mensen op voor wat juist is, tegen onrecht en voor gelijkheid. Het vereist moed om de rede te houden – je uitspreken tegen de overheerser is niet zonder risico. Er is overtuiging en doorzettingsvermogen nodig. In de tentoonstelling Kennis van het hart nemen de kunstenaars de universele kenmerken van verzet onder de loep.
De kunstwerken, die van 15 mei tot 3 augustus 2025 te zien zijn, geven vorm aan deze vragen en nodigen uit tot reflectie en gesprek.
Deelnemende Kunstenaars
De zeven geselecteerde kunstenaars delen een gemeenschappelijke fascinatie voor maatschappelijke vraagstukken, verzet en de manier waarop overtuigingen zich manifesteren in de openbare ruimte. Of het nu gaat om het onderzoeken van sociale ongelijkheid, het uitdrukken van politieke weerstand, of het creëren van werk dat de toeschouwer uitnodigt tot reflectie, hun werk spreekt over de kracht van verzet en verbinding. Ze brengen verschillende perspectieven en technieken naar voren, van conceptuele sculpturen en installaties tot multimedia en performances. Deze kunstenaars bieden niet alleen een rijke visuele en inhoudelijke bijdrage aan Kennis van het hart, maar ze vertegenwoordigen ook de frisse, opkomende stemmen die een nieuwe dynamiek brengen naar kunst in de openbare ruimte.
De zeven kunstenaars voor 2025 zijn:
- Alban Karsten (1983)
- Natalia Papaeva (1989)
- Tom Putman (1994)
- Katerina Sidorova (1991)
- Floor Snels (1997)
- Martin Toloku (1992)
- Jonathan Vervoort (1995)