Lezen is een heel bijzondere vaardigheid: als je het eenmaal kunt, kun je nooit meer níet-lezen. En dat is maar goed ook, want lezen verandert je leven.

Helaas neemt de leesvaardigheid onder jongeren af. En dat is jammer, want lezen is niet alleen bijzonder en belangrijk, maar vooral ontzettend leuk! In de tentoonstelling ‘boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’ is daarom volop aandacht voor leren lezen – en blijven lezen!

In de tentoonstelling vertelt frater Caesarius Mommers, ‘de leesvader van Nederland’, over de ontwikkeling van het leesonderwijs in Nederland. Hij neemt de bezoeker mee in zijn verhaal over Veilig leren lezen de leesmethode die ooit begon met het iconische drieluik ‘boom roos vis’. Op interactieve wijze ontdekt de bezoeker het antwoord op vragen als ‘hoe leren wij lezen?’ ‘hoe bijzonder is het eigenlijk dat we lezen?’ en ‘hoe belangrijk is het dat we blijven lezen?’

Leesplezier staat centraal en er is van alles te beleven. In het Letterbos met levensgrote illustraties kan iedereen lezen, voorgelezen worden, boeken ontdekken, deelnemen aan een ‘next-level’speurtocht en proberen te ontsnappen uit De Griezelbus-escaperoom van Paul van Loon.

En natuurlijk zijn er heel veel boeken. Vrolijke, spannende, avontuurlijke, romantische en enge: je vindt ze allemaal in ‘De ideale schoolbibliotheek’.

Klaar om je wereld te vergroten, je horizon te verbreden en te verdwalen in je fantasie? Bezoek dan snel de tentoonstelling ‘boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’ en laat je verrassen door een verhaal, inspireren door een gedicht en verleiden door een boek.