In het project Bubbled Matter maakt Karhof het onzichtbare element lucht zichtbaar. Ze wil lucht begrenzen, om op die manier een ademtocht te visualiseren. Om dit te realiseren vangt Karhof de uitgeblazen lucht in glazen bellen en stapelt deze tot gebruiksvoorwerpen. Ze combineert twee technieken: glasblazen en slumping. Het vernieuwende van haar werkwijze is dat de luchtbellen luchtdicht afgesloten zijn, wat tegen de ‘natuurwetten’ van het glasblazen ingaat. Hierdoor zakken de bellen tijdens het slumpingsproces niet in elkaar en breken ze niet.

Het uiteindelijke resultaat vereiste een unieke combinatie van factoren, die niet eenvoudig te vinden waren. Zo werkte Karhof samen met glasexpert Ab Evenhuis en met glasblazerijen in Zweden en in Nederland, waaronder het Nationaal Glasmuseum. Samen met glasblazer Marc Barreda slaagde Karhof er uiteindelijk in het proces voor het maken van Bubbled Matter te doorgronden. Het samenspel van hete lucht en expansie biedt spannende creatieve mogelijkheden. De zoektocht naar Bubbled Matter gaat door.

Bezoekers van de tentoonstelling leren de verschillende fasen van het creatieve proces kennen. Glas vereist precisie en perfecte timing. Deze tentoonstelling benadrukt het belang van vakmanschap en laat zien hoe trial-and-error essentieel is voor het bereiken van een succesvol ontwerp.

Karhof probeert het onopgemerkte te onthullen met haar werk. Zoals in haar eerdere projecten wind (Wind Knitting Factory) of de kleurvariëteiten van water in Venetië (Thirty Days Acquamarine). Met het werk Bubbled Matter maakt Karhof een ademzucht zichtbaar. Glas is door zijn transparantie bij uitstek een materiaal dat uitnodigt om vragen te stellen bij (on)zichtbaarheid.

Beeld: Floor Knaapen