Een bizar slagveld waar je doorheen loopt en getroffen wordt door de echo’s van groot en klein menselijk drama. Je ervaart het in de installatie The Shooting at Watou (2006) van Folkert de Jong, die staat opgesteld in de cupola van Bonnefanten. Kijk in de loop van het geweer van een militair of zoek dekking achter de brede rug van de goedlachse reus…

Over de kunstenaar

Folkert de Jong (Egmond aan Zee, 1972) is een beeldhouwer, die bij voorkeur werkt met polyurethaanschuim en platen isolatiemateriaal. Het is goedkoop materiaal dat een groots effect heeft, maar op de lange termijn kwetsbaar is.

Zijn kunstwerken worden bevolkt door kleurrijke en tragikomische figuren die zich door apocalyptische scènes heen feesten en vechten. Vaak zijn de personages ontleend aan de (kunst)geschiedenis. Bij voorkeur verbeeldt hij omstreden helden die de twijfelachtige eer krijgen om nog eens van alle kanten bekeken en ontleed te worden.

De Jong reflecteert ook op zijn eigen rol als kunstenaar. Die moet zich in de hedendaagse maatschappij in allerlei bochten wringen om te voldoen aan tegenstrijdige eisen als maatschappelijk engagement, verleiding en commercieel succes.

The Shooting at Watou

The Shooting at Watou werd in 2006 gemaakt voor het kunst- en poëziefestival in Watou. Dit Belgische dorpje, op de grens met Frankrijk, is door de geschiedenis heen geteisterd door oorlog. De beeldengroep bestaat uit elegant geklede soldaten die een kolossale roze figuur omringen. De militairen hebben hun geschut in de aanslag, de reus heft zijn arm op. Wil hij zich overgeven of zijn tegenstanders omver maaien? Of zwaait hij ter geruststelling naar de kijker?

Beeld: Folkert de Jong