In 2024 viert Museum W het honderdste geboortejaar van kunstschilder Jan Tullemans (1924-2011). Ter ere van dit eeuwfeest presenteert het museum in de Raadzaal een prachtige serie niet eerder getoonde aquarellen. De unieke presentatie geeft een indruk van een bijzondere onderdeel van het oeuvre van de veelzijdige kunstenaar, die zowel bekend is geworden als schilder, aquarellist en tekenaar.

De selectie gepresenteerde aquareltekeningen komt uit de collectie van Museum W. Tullemans doneerde de werken aan het museum vlak voordat hij op 86-jarige leeftijd overleed. Daardoor zijn alle facetten van zijn oeuvre goed vertegenwoordigd in de museale collectie. De aquareltekeningen zijn echter nog niet eerder aan het publiek getoond. Het honderdste geboortejaar is een feestelijke aanleiding om een ode te brengen aan deze voor Weert belangrijke kunstenaar. Naast een actief leven als kunstschilder en docent, leverde Tullemans namelijk ook een niet geringe bijdrage aan de ontwikkeling van het culturele klimaat van Weert.  

Tullemans werd bekend met zijn veelal figuratieve en kleurrijke schilderijen, waarvan zijn zelfportretten en stillevens de bekendste zijn. Ook Weert en omgeving gebruikte hij veelvuldig als thema. De aquareltekeningen kennen een andere inspiratiebron, hierin verbeelde Tullemans onder andere landschappen, zijn atelier en familieaangelegenheden.

Beeld: Aquarel van Jan Tullemans