Het Van Gogh Museum viert in 2023 zijn vijftigjarig jubileum en start dit feestelijke jaar met een eerbetoon aan de familie Van Gogh. Zonder de onvoorwaardelijke steun van de familie aan Vincent zou het museum niet hebben bestaan. De tentoonstelling Kiezen voor Vincent. Portret van een familiegeschiedenis vertelt het tot nog toe onderbelichte verhaal van de familie Van Gogh vol momenten van twijfel, tegenslag, trots en triomf. Aan de hand van vele topstukken én onbekende parels is vanaf 10 februari te zien en te horen hoe een familieverzameling uitgroeide tot een collectie van wereldformaat.

Met circa 200 schilderijen, 500 tekeningen, 30 prenten en ruim 800 brieven, in eigendom van de Vincent van Gogh Stichting, beheert het Van Gogh Museum de grootste collectie werken van Vincent van Gogh ter wereld. Kiezen voor Vincent. Portret van een familiegeschiedenis vertelt hoe de verzameling tot stand is gekomen. Vanaf de Brabantse jeugdjaren van Vincent en zijn broer Theo tot en met de bouw, inrichting en opening van het Van Gogh Museum in 1973. De tentoonstelling belicht Vincents lange weg naar het kunstenaarschap, de bijzondere band tussen de broers Vincent en Theo, en de rol van de familie Van Gogh, die tot op de dag van vandaag zeer betrokken is bij het museum.

Met deze jubileumtentoonstelling beleef je de unieke collectie van het Van Gogh Museum als nooit tevoren. Kennis uit verschillende langlopende onderzoeksprojecten van het museum komt samen in deze aansprekende en toegankelijke tentoonstelling, die bij uitstek geschikt is om samen met familie te bezoeken.