De neogotische Gouwekerk is gebouwd tussen 1902 en 1904 naar ontwerp van architect C.P.W. Dessing. De kerk diende ter vervanging van de Sint-Jozefkerk die hier voorheen stond, maar eind negentiende eeuw werd afgebroken. De Gouwekerk is tot de jaren ’70 in gebruik geweest als katholieke kerk. De Katholieke gemeente verhuisde naar Gouda-Noord, waardoor de kerk leeg kwam te staan. In 1979 werd de kerk gekocht door de Johan Maasbach Wereldzending. In juli 2018 werd de laatste viering gehouden in de naastgelegen pastorie, het kerkgebouw was toen al enkele jaren niet meer in gebruik voor vieringen. In juli 2018 is de kerk verkocht aan een particuliere investeerder.

Toekomst
De kerkelijke functie van het gebouw is door het vertrek van de Johan Maasbach Wereldzending verdwenen. Op dit moment wordt gezocht naar een nieuwe bestemming. Hierbij is het behoud van het monument een belangrijk uitgangspunt.

Tijdelijke invulling
De Gouwekerk is jarenlang gesloten geweest voor bezoekers. Slecht twee dagen per jaar waren de deuren geopend voor Gouwenaars en toeristen: tijdens Open Monumentendag en Gouda bij Kaarslicht. De komende maanden worden in de Gouwekerk een aantal (culturele) evenementen georganiseerd. Zo geven we het gebouw een klein beetje terug aan de stad en krijgt iedereen de kans dit prachtige monument te bekijken.