Tentoonstellingen aanmelden

Streekmuseum Krimpenerwaard mk

Krimpen aan den IJssel, Nederland

Als je het terrein van het museum op loopt waan je je in een een wereld van 100 jaar geleden. Over een door appelbomen omgeven klinkerpad loop je via het boenhok, de wagenschuur en de hooiberg tegen de grote monumentale boerderij van het type ‘Hallehuis’ aan die dateert van voor 1690.
In de boerderij is het Streekmuseum Krimpenerwaard gevestigd. Het museum geeft je een beeld van ‘het (boeren)leven van 100 jaar geleden’. De stal, de keuken, de pronkkamer en de kelder zijn nog precies zoals deze 100 jaar geleden waren. De ervaren rondleiders vertellen er tijdens openingsuren alles over aan de circa 10.000 bezoekers (waaronder veel schoolkinderen) per jaar.
Op de zolder van het museum wordt het verhaal van De Krimpenerwaard verteld, alle kernen van Stolwijk tot Krimpen aan de Lek worden belicht. Er is aandacht voor de binnenvaart, de steenplaatsen en het touwslaan. Er is een oud ‘Ot en Sien’ klaslokaaltje ingericht waar je plaats kunt nemen in de schoolbanken en kunt schrijven met griffel en lei. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen te zien. Na je bezoek is kun je iets drinken in de Koffiehoek en neem vooral ook een kijkje in het authentieke snoepwinkeltje, waar zuurstokken, duimdrop en vele andere ouderwetse snoepsoorten te koop zijn.
Het museum initieert, samen met en voor lokale en regionale partners en met behulp van vele vrijwilligers, allerlei activiteiten in het museum en op het erf. Lezingen, concerten, historische filmavonden en markten. Verder kan er in het museum getrouwd worden en kunnen er feestjes gegeven worden, zowel op het erf, als in de ‘Tuinzaal’ die plaats biedt aan maximaal 80 mensen. De ‘sjieke’ pronkkamer wordt aangeboden voor feestelijkheden voor kleinere gezelschappen van maximaal 20 mensen.