Het Kasteel van Gaasbeek is een uniek historisch huis met een rijke collectie die er organisch mee vergroeid is. Wij dragen op een duurzame manier zorg voor dit erfgoed. Op het einde van de negentiende eeuw nam markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares, het initiatief voor een grondige verbouwing. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en creëerde zo een heuse tijdmachine, waarin zij het verleden kon herbeleven. De markiezin schonk het kasteel in 1921 aan de Belgische staat. Drie jaar later werd het als museum geopend.
Als erfgoedlaboratorium en inspirerende ontmoetingsplek presenteren wij dit huis en zijn collectie op een gedurfde manier. Het kasteel is een ‘work in progress’: wij ontwikkelen systematisch vernieuwende initiatieven die wij delen met de lokale en bovenlokale erfgoedgemeenschap. Hierbij plaatsen wij onze bezoeker centraal: wij prikkelen, ontroeren en nodigen uit tot reflectie.
Wij werken interdisciplinair en dragen een meerstemmige visie uit over hoe kunst, erfgoed, natuur, educatie en toerisme elkaar kunnen versterken, met aandacht voor kwaliteit én een maximale maatschappelijke relevantie.